Splavovi i vakcine: Lažne tvrdnje narodnog pjevača Marka Bulata

2040

Vakcine protiv COVID-19 trenutno su tema broj 1 u svijetu. Vakcine komentarišu svi, od naučnika, političara, do građana što dovodi i do pogrešnih tumačenja i kreiranja dezinformacija.

Ovog puta vakcinu je komentarisao i narodni pjevač Marko Bulat.

„Ja nisam za tu vakcinu zato što sam gledao šta sve ima u toj vakcini. Da primam delove nekog DNK, nešto što se ugrađuje u mene, a mene bog stvorio ovakvog kakav jesam se sukobljava sa mojim verovanjem. Treba da primim parče DNK. Ima delova abortirane dece“, kaže Bulat u snimku koji se viralno dijeli na mrežama.

Da vakcine koje koriste mRNK tehnologiju, kao što je slučaj sa Fajzerovom vakcinom, objasnili smo i ranije.

I Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) objasnila je da one nisu opasne za upotrenu.

„mRNK tehnologija u COVID-19 vakcinama je rigorozno ispitana zbog bezbjednosti i klinički testovi su pokazali da one obezbjeđuju dugotrajni odgovor imunog sistema. mRNK tehnologija se izučavala više decenija, uključujići bolesti poput Zika virusa, bjesnula i u vakcinama protiv gripa. mRNK vakcine ne sadrže žive viruse i ne utiču na ljudsku DNK“, jasni su iz SZO.

Iz njemačkog Instituta Paul-Ehrlich – Institut za vakcine i biomedicinu, objašnjavaju da ne postoji rizik od integracije mRNK u ljudski genom. U slučaju ljudi, genom se nalazi u jezgru ćelije u obliku DNK, a integrisanje RNK u DNK nije moguće, između ostalog, zbog različitih hemijskih struktura. Pored toga, kako objašnjavaju, nema dokaza da će se mRNK koju integrišu ćelije tijela nakon vakcinacije pretvoriti u DNK.

I tvrdnju da se u vakcinama nalaze „djelovi abortirane djece“ raskrinkali smo i ranije.

Dr Dejvid Metjuz, objasnio je za Rojters da se mnoge vakcine za viruse prave od ćelija fetusa, ali od ćelija koje su izuzete iz fetusa abortiranih još šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka, a čije se ćelije gaje u laboratorijama širom svijeta još od tada, dakle u vakcinama nema „djelova abortirane djece“.

Da u vakcinama nema ćelija abortiranih fetusa i da ne mijenjaju DNK objasnio je i Rojters.

Tvrdnje pjevača ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.