Sporna studija spornog autora: Fajzerova vakcina ne izaziva neurodegenerativne bolesti

1249

Kreatori lažnih vijesti često se pozivaju na različite studije, istraživanja i izvještaje kako bi uz njihovu pomoć pokušali da ubijede potencijalne konzumente da je sadržaj koji plasiraju tačan i pouzdan.

Ovog puta društvenim mrežama se žiri „zvanična studija o štetnosti Fajzer vakcina“ koja navodno potvrđuje da ova vakcina izaziva neurodegenerativne bolesti.

U objavi se dodaje i:

Objavu prate i dva priložena linka, od kojih jedan vodi na platformu SciVision Publishers na kojoj je objavljen navedeni “izvještaj”, a drugi na članak stranice National file. Iz dokumenta se zaključuje da je članak objavljen u časopisu Microbiology & Infectious Diseases (ISSN 2639-9458).

Da nema dokaza da vakcina izaziva Alcahjmerovu bolest i ALS za potvrdila je i Marta Šaran, portparolka američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Ona je kazala da nije bilo prijava ovih bolesti nakon vakcinacije.

Rojtersov tim za provjeru činjenica takođe je, analizirajući ovu “studiju” objavio da nema dokaza da vakcine izazivaju Alchajmera ili ALS.

Njima je Dr Irina Skalar-Skot, neruolškinja specijalizovana za Alcahmerovu bolest i druga slična oboljenja, u Stenford Bolnici, kazala da su Klasenove tvrdnje “u najmanju ruku preuveličane”.

O ovoj “studiji” ranije je pisao FakeNews Tragač, faktčeking portal iz Srbije. Kako je FakeNews Tragač naveo, izdavač ove navodne studije je poznat po časopisima za koje se osnovano sumnja da su predatorski. Takvi sajtovi omogućavaju izdavačima da ostvare profit naplaćujući objavljivanje naučnih radova u časopisima iako ne ispunjavanju sve potrebne procedure za objavu naučnog rada.

Autor ove navodne “studije” koja to zapravo nije jer ne ispunjava osnovne elemente naučnog pristupa je J. Bart Classen. On je 2014. godine objavio istraživanje koje se ispostavilo netačnim, a povezivalo je vakcine sa autizmom, dijabetesom i gojaznošću. Zbog tog istraživanja Klasen je optužen za zloupotrebu i obmanjivanje podacima, naveo je FakeNews Tragač.

Riječ je o istraživaču koji nema svoj nalog u bazi ORCID, dok je na Gugl skolaru zastupljen s pet radova, od čega tri rada nijedanput nisu citirana. Preostala dva rada citirana su šest puta, pri čemu su četiri citata – autocitati.

O tome da su vakcine odobrene po hitnom postupku, bez opsežnih dugoročnih ispitivanja, čime se dovodi u pitanje njihova bezbjednost pisali smo više puta. Neka od analiza dostupne su ovdjeovdjeovdjeovdje

Na ovom linku moguće je detaljno pratiti koja vakcina protiv Covid-19 je odobrena u kojim državama i koje insititucije su je odobrile, zatim koje vakcine su trenutno u procesu razvoja, te koje su njihove specifikacije, i slično. 

Da su vakcine protiv COVID-19 koje se trenutno koriste sigurne, potvrdili su, između ostalog, Svjetska zdravstvena organizacija (SZO), američki Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC)Evropska agencija za lijekove (EMA), te Univerzitet “Johns Hopkins”, koji je jedan od vodećih univerziteta za medicinu na svijetu, ali i svaka pojedinačna zemlja prije nego krene sa imunizacijom stanovništva bilo kojom od vakcina, navodi faktčeking portal Raskrinkavanje.ba koji se u posebnoj analizi takođe bavio ovom temom.

Takođe, kako navodi i FakeNews Tragač, mRNA vakcine nijesu “neprovjerene”, jer je “prvi izvještaj o uspješnoj upotrebi mRNK na životinjama objavljen prije više od trideset godina, dok se oko dvije decenije ovaj sistem razvija za ljudsku upotrebu. One su testirane za borbu protiv raka i zaraznih bolest poput zika virusa, ebole, besnila i influence”.

Tvrdnja da Pfizer mRNA vakcina stvara protein koji se, navodno, može integrisati u ljudski genom je takođe netačna, o čemu smo pisali više puta.

Mark Linas, sa američkog Univerziteta Kornel je u izjavi za Rojters objasnio da je riječ o mitu koji šire aktivakseri kako bi namjerno stvorili zbunjenost i nepovjerenje.

Naučni portal Helt fidbek (Health feedback) se u više navrata (123) bavio problematikom viralnih informacija koje često kruže društvenim mrežama, a tiču se povezanosti mRNK vakcina i njihove sposobnosti da modifikuju DNK.

mRNK iz COVID-19 vakcina pokreće ljudske ćelije da proizvode virusni protein koji stimuliše imuni sistem. mRNK nije zarazna i ćelija ga brzo razgradi nakon što proizvede protein. Kao što je Helt fidbek objasnio u prethodnim istraživanjima, mRNK iz vakcina takođe ne može da modifikuje ljudsku DNK jer nikada ne ulazi u jezgro ćelija, gdje se DNK čuva.

U objavi se pominje i da je u pitanju “izvještaj Nacionalne medicinske biblioteke”. 

Međutim, u dokumentu od dvije i po stranice koji potpisuje J. Bart Classen, ne pominje se nikakva “Nacionalna medicinska biblioteka”.

Imajući u vidu da se objava temelji na dokumentu koji je predstavljen kao zvanična studija, a što smo demantovali jer dokazi govore drugačije, ovaj sadržaj ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.