Papa Franjo nedavno je posjetio Mađarsku, a kako prenose svjetski mediji, centralne teme bile su rat u Ukrajini i migracije. Tim prije što Ukrajina dijeli dugu granicu sa Mađarskom. Po povratku iz Mađarske ka Rimu, Papa je održao pres konferenciju i govorio je o mirovnom planu za Ukrajinu i Rusiju na kojem Vatikan radi, a o kojem će, kako kaže, biti više riječi kada za to dođe vrijeme. I o tome su izvijestili svi svjetski mediji.  

Međutim, Sputnjik Srbija je o cijelom događaju izvijestio na drugačiji način. U njihovom naslovu se navodi:  

Papa Franja: Razgovarao sam sa ruskim patrijarhom 40 minuta, Ukrajina treba da odustane od ofanzive 

U tekstu se dalje kaže:  

“U međuvremenu, predsednik Svetske unije staroveraca Leonid Sevastjanov rekao je Sputnjiku da je papa Franja pozvao Ukrajinu da odustane od ofanzive i izrazio spremnost da pomogne u organizaciji pregovora.” 

A, zatim: 

„Papa Franja poziva strane u ukrajinskom sukobu da napuste svoje ofanzivne pokušaje i sednu za pregovarački sto. Želje strana se mogu ostvariti samo za pregovaračkim stolom, a nemoguće – na bojnom polju… On (Franjo) je spreman, ako bude želje, da u bilo kom trenutku pošalje svoje pregovarače u Kijev i Moskvu da pomognu u pokretanju pregovaračkog procesa“, rekao je Sevastjanov. 

Sputnik, dakle, demantuje sebe jer navodi riječi Sevastjanova koji nije rekao da je Papa pozvao Ukrajinu da odustane od ofanzive, već da on poziva “strane u ukrajinskom sukobu da napuste svoje ofanzivne pokušaje”.  

Ovu izjavu nije moguće pronaći nigdje osim na Sputnjiku. Pritom, o Leonidu Sevastjanovu i njegovoj Svjetskoj uniji staroveraca nema puno podataka na internetu, svakako ne na nekoj od relevantnih adresa. Naročito ne na pretrazi u prethodnih nekoliko dana, kada je mogao dati sličnu izjavu.  

Papa o Ukrajini 

Upitan o situaciji o Ukrajini, Papa je još rekao:  

“Vjerujem da je mir uvijek moguć uz otvaranje kanala; mir se nikada ne može postići uz zatvaranje. Pozivam sve da otvore veze, kanale prijateljstva. To nije lako. Iste stvari sam generalno govorio i Orbanu i svima…” 

Zbog nemogućnosti provjere Sputnjikovih navoda, kao i samih nelogičnosti između naslova i pratećeg teksta, ova vijest dobija ocjenu – dezinformacija.  

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article