To kad u’vati, ne pušta: Lažne vijesti o Dragu Maloviću 

877

Do sada smo navikli da pišemo o politici, ratu, zdravstvu i raznim “ludilima” koja “ispaljuju” pojedinci na društvenim mrežama. Ali, ni kultura nije imuna na dezinformacije. Beskrupulozna borba za lajkove (jer, kako drugo to objasniti) rađa bombastične naslove, oni pogrešnu sliku o ljudima i događajima i na kraju dobijamo jedno-isto – iskrivljenu sliku stvarnosti.  

Crnogorsku kulturnu  javnost posljednjih dana jako je zabolio naslov u beogradskom Blicu, a koji se bavio životom, odnosno posljednjim danima velikana crnogorskog glumišta – Draga Malovića. Malović, crnogorskoj i regionalnoj, pa čak i evorpskoj publici postao je poznat kao Radosav iz neprolazne “Đekna još nije umrla a ka’ će ne znamo” čuvenog Živka Nikolića.  

Blic je sredinom aprila objavio tekst pod naslovom:  

Glumac je OČARAO ceo Balkan, a preminuo ZABORAVLJEN I SAM: Prvu glavnu ulogu odigrao tek u 65., 40 godina radio u pozorištu, a umro u STARAČKOM DOMU 

Ova vijest zatim se proširila na Fejsbuku (1,2,3). 

Nedugo po objavljivanju teksta, navode da je Malović preminuo zaboravljen i sam, u staračkom domu, demantovala je njegova kćerka, Ljilja i to upravo za Blic.  

Međutim, navedeni portal je i u tom tekstu linkovao prethodni članak u kojem je napravljena gruba greška, odnosno plasirana lažna vijest da je Malović umro sam i u domu, bez ikakvih korekcija ili ispravki naslova ili samog sadržaja teksta. 

Blic navodi da “iako se u medijima s vremena na vreme pojavljuju informacije da je umro sam i u domu, Lilja kaže da je njen otac bio okružen ljubavlju”. 

“Svojevremeno je i sam Drago o tome pričao: 

“Čuo sam i ja da tako pišu novine i da se preko toga Fejsbuka priča da sam negde u domu u “Risnu”, izjavio je tada Malović i objasnio da duboku starost provodi u svom stanu u Podgorici, te da su ga sin i dve ćerke obilaze kao i unučad i praunučad. 

Ljilja potvrđuje njegove reči. 

 “Imao je ženu koja je bila tu 24 sata, mi smo svi dolazili, unuci isto. Bio je okružen ljubavlju i pažnjom.” 

Javnosti je pažnju na ovaj slučaj skrenuo RTCG, koji je u petominutnom prilogu razgovarao sa Malovićevim sinom i kolegama. Miomir Mili Malović, Dragov sin, potvrđuje riječi svoje sestre:  

“Nije tačno (… da je Malović umro u staračkom domu, zaboravljen i od svih napušten…). Moj otac je bio okružen svom pažnjom svoje djece, unučadi i praunučadi, u svom stanu u Podgorici. Čak smo imali osobu koja je bila plaćena da o njemu brine. Bio je svjestan da je bolestan na smrt. Do same smrti sve funkcije je sam obavljao. Neistina je i da ga je država zaboravila. Kao dobitnik Trinaestojulske nagrade otac je imao status istaknutog stvaraoca. Živio je skromnim životom. Čak mi je, kada sam se oženio, kao svadbeni poklon kupio stan”, kaže Miomir. 

Drago Malović bio je jedan od prvih glumaca sa ovih prostora koji je pokupio simpatije diljem cijele bivše države, cijenjen i poštovan za četiri decenije rada od publike kao malo ko. Preminuo je 12-og maja 2014, u dubokoj starosti, u Podgorici.  

S obzirom na lik i djelo Malovića, svjedočanstva njegovih bližnjih i saradnika, sve što nam preostaje, a da ne pređemo liniju novinarske nepristrasnosti je da vijesti koju je Blic objavio, a ostali prenijeli, damo ocjenu – lažna vijest.  

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article