jokovic

Ne stišavaju se strasti oko potpisivanja temeljnog ugovora između Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve. Političari se prepucavaju i pokušavaju svojim biračima da dokažu da je njihova strana priče ispravna. Jedan od njih je i lider SNP-a, Vladimir Joković. Na istom fonu su i mediji, koji svojim čitaocima pokušavaju da predstave kako oni vide stvari.
 
Da li je potpisivanje temeljnog ugovora greška, izdaja, ili nešto treće utvrdiće istorija koja tek treba da bude napisana. Ono što se sada može utvrditi jeste da je cijelu priču prate dezinformacije. 

Portal Aktuelno objavio je tekst pod naslovom:  

JOKOVIĆ PRIZNAO PREVARU I DEMANTOVAO ABAZOVIĆA: Za odlazeću Vladu, crkva Srbije je uvijek bila ispred EU! 

U tekstu se navodi citat iz razgovora koji je Joković imao na RTCG

“Mi smo ostvarili naš politički cilj. Ono za šta su se zalagali svi politički subjekti koji su bili na litijama. Ne oni koji su došli na kraju i koji nijesu smjeli doći na Trojčindanski sabor. Sad su oni najgrlatiji da ova Vlada nije ništa uradila po pitanju temeljnog ugovora, već druga vlada. Druga Vlada nije ništa uradila jer nije smjela da ga potpiše. Mi smo iskazali karakter, hrabrost, potpisali ga potpuno svjesni da će biti pokrenuta procedura za našu smjenu”, kazao je on. 

U tekstu se dalje navodi:  

Joković je na ovaj način, svjesno ili nesvjesno, sasvim demaskirao Abazovića koji se trudi da na svaki način opravda krajnje demagošku tvrdnju je Vlada formirana zbog evropskih integracija, a da je svako ko je kritikuje u suštini protiv EU. 

Međutim, sada je sasvim jasno ono što se znalo i ranije da je Abazović instaliran od “centara moći” u Beogradu da za njihov račun obavi posao odnosno potpiše tzv. temeljni ugovor i tako formalno prepusti imovinu građana Crne Gore u ruke druge državi, a formalno u organizaciji koja nije ni registrovana. 

Kao što se da shvatiti iz isječka intervjua, Joković je govorio u ime SNP-a i ostvarivanju ciljeva te partije. 
 
Međutim, on nije govorio u ime koalicionih partnera i aktuelnog premijera, Dritana Abazovića. Takođe, nije ni priznao nikakvu “prevaru”, jer kao što je rekao – njihov politički cilj je ostvaren, te da su svjesni da će biti pokrenuta procedura za njihovu smjenu. 

Na samom početku mandata, Abazović je rekao da su prioriteti deblokada institucija i ubrzanje integracija.  

O potpisivanju temeljnog ugovora, premijer je na predstavljanju rezultata nakon 100 dana Vlade rekao:  

Da bi došli do veće podrške za naimenovanja u pravosuđu, do 54 poslanika, morali smo da zatvorimo druga pitanja poput temeljnog ugovora. Nijedno pitanje sad ne može da bude prepreka da dođemo i do podrške više od 54 poslanika za izbor pravosudnih funkcija – poručio je Abazović. 

Abazović je dodao i da je Vlada spremna da sada reguliše i odnos sa Crnogorskom pravoslavnom crkvom.  

Da li je Abazović instaliran od “centara moći” u Beogradu, nemoguće je dokazati. Da li je “crkva Srbije”, kako portal Aktuelno naziva SPC, uvijek bila ispred EU – to je demantovano na početku mandata nove Vlade.  

Ova vijest dobija ocjenu – pristrasno izvještavanje. 

Ocjenu “Pristrasno izvještavanje” dobija medijski izvještaj za koji se može jasno utvrditi da favorizuje činjenice, stavove i zaključke koji odgovaraju određenom narativu, često ne poštujući pravilo kontaktiranja druge strane kada se radi o tvrdnjama koje su štetne po nečiji ugled, ili koje određene aktera prikazuju u negativnom svjetlu. Jedan od oblika pristrasnog izvještavanja je i selektivno prikazivanje činjenica, gdje se ističu činjenice koje idu u prilog određenoj tezi, dok se činjenice koje je ne potvrđuju tendenciozno izostavljaju. 

Ovakve medijske izvještaje uglavnom prati i vrlo emocionalan način pisanja. Oni mogu i ne moraju biti netačni, ali po pravilu ne prikazuju cijelu sliku i sve strane priče, već predstavljaju samo one činjenice koje odgovaraju preferiranom narativu. 

In this article