Mediji su još jednom pokazali kako se reciklažom i zloupotrebom stare fotografije dezinformišu čitaoci i navode na pogrešan zaključak.

Portal IN4S objavio je 21. februara tekst 

U tekstu piše:

„Nakon što su spuške „komite“ po noći, dok normalni narod spava, šetale kroz Spuž i slikale se u vrhuncu svog erosa obgrljeni zelenim zastavama, koje od milošte zovu „gaetuše“, odgovor na njihov „izazov“ je stigao iz Stolca, BiH, federativni dio. Кao što se može vidjeti na fotografiji, u Stolcu su se vijorile zelene zastave, korak je bio ravan, a falila je samo uspravljena ruka u pozdravu.“

Tekst koji je izvorno bojavio IN4S preuzeo je i portal Šajkača

IN4S je, uz ovakav tekst, objavio i fotografije iz Spuža i Stoca. Ipak, fotografija iz Stoca nije nastala nakon šetnje u Spužu, već mnogo ranije. Riječ je o fotografiji koja je napravljena 6. juna prošle godine, na dan obilježavanja 27. godišnjice osnivanja „Postrojbe HVO za posebne namjene Ludvig Pavlović“. 

O ovome su tada izvijestili i portali Balkan InsightKamenjarČapljinski portalHDZBiHFaktorPogledPolitika24Vecernji.ba, koji su objavili ovu, ali i ostale fotografije sa događaja. 

IN4S je, tako, na osnovu fotografije koja jeste autentična, ali stara gotovo devet mjeseci i nema nikakve veze sa događajima iz Danilovgrada, kreirao lažnu vijest i obmanuo svoje čitaoce. 

Objavu IN4S-a ocjenjujemo kao lažnu vijest.  

Tekst na portalu Šajkača ocjenjujemo kao prenošenje lažnih vijesti.

IN4s: Lažna vijest | Sajkaca: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti