Širenje panike medju čitaocima, ovih dana je jedna od glavnih djelatnosti medija u Crnoj Gori i regionu…

Portal Alo objavio je 15. februara tekst sa naslovom

Alo piše: 

„Opasan plan! Ustavni sud BiH oduzeo je 94.000 hektara zemljišta Republici Srpskoj, praktično pogazivši sve dogovoreno u Dejtonu, a iza te odluke krije se namera Bakira Izetbegovića da na tom prostoru naseli izbeglice iz Sirije, ali i radikalne islamiste, teroriste povratnike koji po povratku u BiH dobijaju minimalne zatvorske kazne…“

Informaciju portala Alo su preuzeli portali NovostiPravda i IN4S

Raskrinkavanje.ba se već bavilo ovim tekstom i utvrdilo da Ustavni sud BiH uopšte nije oduzeo zemljište Republici Srpskoj, već je ustanovio da taj entitet nema pravo da zemljište upisuje kao svoju imovinu dok se pitanje državne imovine ne riješi dogovorom između entitetskih i državnog nivoa, što se može vidjeti u odluci Suda. Analizirali su i tvrdnju da kraja teksta da „Sarajevo protjeruje mrtve Srbe“ i utvrdili da se radi o recikliranoj lažnoj vijesti, prvi put objavljenoj 2017. godine. 

Tvrdnju da će migranti naseliti Balkan Alo temelji na izjavi navodnog stručnjaka za bezbjednost Dževada Galijaševića, koji smatra da Sarajevo namjerava da zemlju dodijeli Arapima i nastani migrante i teroriste iz Sirije, ne pozivajući se na činjenice niti na neki relevantan izvor. Galijašević je i ranije tvrdio da su povratnici sa ratišta u Siriji i Iraku prijetnja po Republiku Srpsku, njegove institucije i lidere, ali i srpski narod u cjelini. 

Mediji su više puta, nakon njegovih izjava, dovodili u pitanje njegov kredibilitet. Njegove tvrdnje da u Ministarstvu sigurnosti BiH radi bivši pripadnik brigade „El Mudžahid“ demantovao je i sam ministar. 

Na upit kolega iz Raskrinkavanje.ba da pojasni na osnovu kojih je informacija iznio takve tvrdnje, Galijašević je rekao da ne posjeduje nikakva konkretna saznanja o takvim planovima i da se radi o „mogućnosti“. 

I drugi sagovornik portala Alo, Stefan Stamenkovski, u tekstu iznosi neutemeljene tvrdnje o planovima EU da trajno naseli migrante sa Bliskog istoka i sjevera Afrike na Balkanu. 

Portal Alo, prenošenjem ovakvih izjava, utemeljenih na nagađanjima, a ne činjenicama ili konkretnim saznanja, izaziva paniku među srpskim stanovništvom Republike Srpske, zbog čega ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

Zbog tvrdnje da je Republici Srpskoj oduzeta imovina, što ne stoji u odluci Ustavnog suda, ocjenjujemo ovu objavu i kao lažnu vijest, što odgovara originalnom medijskom izvještaju (u potpunosti proizvedenom od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformiraju javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

  (Raskrinkavanje.me)

Alo: Lažna vijest | Novosti: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | Pravda: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti | IN4s: Lažna vijest,Prenošenje lažnih vijesti