Stara fotografija u službi širenja lažne vijesti uoči izbora

367

Posljednjih dana u javnosti se često spekulisalo o tome da li će i u kom broju u Crnu Goru doći naši državljani, koji žive u inostranstvu i imaju pravo glasa, kako bi na predstojećem drugom krugu predsjedničkih izbora koji će biti održan u nedjelju 2. aprila, ostvarili to svoje pravo.

Osim informacija koje su se odnosile na licitiranje brojem birača iz dijaspore koji su već došli, kao i onih čiji je dolazak najavljen ili se očekuje, na društvenim mrežama pojavila se i fotografija za koju se tvrdi da je zabilježena (30.3.) u Gusinju ,a koja navodno prikazuje dio okupljenih crnogorskih građana iz dijaspore.

“Stizu braca iz dijaspore… Gusinje sinoć, korozno nikad punije! IMA NADE ZA CRNU GORU!”,  opis je koji prati fotografiju koja je objavljena na Facebooku.

Na fotografiji je zaista prikazano Gusinje, međutim riječ je o fotografiji koja je zabilježena još 2.avgusta 2021. godine,  što potvrđuje objava Turističke organizacije Gusinje na njihovoj zvaničnoj Facebook stranici.

Takođe, da je riječ o fotografiji koja nije vjerodostojna lako je zaključiti na osnovu garderobe koju nose okupljeni, jer je vidno da je u pitanju ljetnja garderoba, koja se svakako ne bi mogla nositi u ovom periodu u Gusinju.

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Eldin Dobardžić kazao je da je, u susret drugom krugu predsjedničkih izbora od današnjeg dana do 2. aprila, najavljeno 10 čarter letova koji su vezani za Luksemburg i Poljsku.

“Ono što su posljednji podaci je da imamo najavljenih 10 čarter letova koji su mahom vezani za Luksemburg. Par njih će obavljati kompanija iz Poljske. Tako da je to taj broj”, kazao je on RTCG-u. Istakao je da postoji mogućnost da se u posljednjem trenutku taj broj uveća.

Vijesti su objavile da iz Luksemburga stiže hiljadu ljudi, dok je Pobjeda prenijela da iz Njemačke, Luksemburga i Austrije kreće velika auto-kolona prema Crnoj Gori.

Jedno je sigurno, fotografije koja je predmet ove analize nije vjerodostojno prikazala trenutne okolnosti u Gusinju, odnosno riječ je o staroj fotografiji, kako smo to već naveli.

Zbog toga ovaj sadržaj ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.In this article