Pojedinim medijima se ponovo priviđa stvaranje “velike Albanije”

568

Neizostavan dio izvještavanja određenih medija je frejmovanje informacija, čiji je nusproizvod iskrivljena percepcija javnosti.

Posljednji primjer je tekst portala In4s u kom je prenijeta informacija da su Sjeverna Makedonija, Albanija, Kosovo i Crna Gora pokrenuli novu regionalnu platformu.

“Osnovana tzv. Zapadnobalkanska četvorka: Projekat ,,Velike Albanije“ u punom jeku?!”, glasi naslov teksta objavljenog na portalu In4s”

Ovu informaciju su iskoristili i drugi domaći i regionalni portali za širenje bojazni od stvaranja “velike Albanije”, objavljivanjem teksta koji je praćen naslovom:

“NOVI KORAK KA VELIKOJ ALBANIJI: Opasna inicijativa u Skoplju – Srbija i Srpska moraju da “zbiju redove”

Iako pojedini mediji insinuiraju da je platforma koju su osnovali zvaničnici Sjeverne Makedonije, Albanije, Kosova i Crne Gore zapravo korak ka ostvarivanju projekta “velike Albanije”, činjenice govore drugačije.

Platforma koja se naziva “Zapadni Balkan QUAD – 100 posto usklađenost sa vanjskom politikom EU-a” je zapravo inicijativa četiri države kojom su iskazale svoj geopolitički kurs i privrženost Evropskoj uniji (EU) i evropskim vrijednostima.

Platformu su pokrenuli ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani, ministarka za Evropu i spoljne poslove Albanije Olta Xhacka, zamjenik ministra vanjskih poslova i dijaspore Kosova Kreshnik Ahmeti i vanjskopolitički savjetnik crnogorskog premijera Đorđe Radulović u Skoplju 29. marta, saopšteno je iz makedonskog ministarstva vanjskih poslova, prenijela je Al Jazeera.

Tema njihovog sastanka u Skoplju, precizira se, bila je puna usklađenost četiri zemlje grupe QUAD sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, u svjetlu nove geopolitičke realnosti, hibridnih prijetnji, energetske krize i ekonomskih posljedica izazvanih ruskom invazijom na Ukrajinu.. Ministar vanjskih poslova Sjeverne Makedonije je naveo da se svaka od četiri zemlje pojedinačno pokazala kao pouzdan partner NATO-a i EU-a, kroz usaglašavanje sa režimom sankcija EU-a i SAD-a, ali i kroz konkretnu humanitarnu i drugu tehničku pomoć Ukrajini.

“Poslije agresije Rusije na Ukrajinu, usklađivanje sa Zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU-a, ali i šire sa pozicijama i vrijednostima demokratskog svijeta, pretvorilo se u jedan od najvažnijih prioriteta zemalja koje teže članstvu u EU-u. To je i jasna poruka gdje ove zemlje pripadaju”, rekao je Osmani na sastanku.

Potpisnik inicijative i savjetnik crnogorskog premijera za spoljnu politiku Đorđe Radulović kaže da QUAD nije dio nijedne druge regionalne inicijative, već je isključivo vezan za evropske integracije regiona.

“Platforma nije ekskluzivna i rezervisana samo za četiri zemlje, već su dobrodošle i druge zemlje iz regije ukoliko odluče da se u potpunosti pridržavaju spoljne i bezbednosne politike EU”, rekao je Radulović za RSE.

Raskrinkavanje se nedavno bavilo sličnim tvrdnjama – o stvaranju “velike Albanije”, koje su pripisane premijeru Albanije, Ediju Rami.

Zbog namjere domaćih i regionalnih medija da informaciju o osnivanju regionalne platforme koja teži usklađivanju domaće politike sa spoljnom politikom EU prikažu kao potencijalno ostvarivanje projekta “velike Albanije”, medijske objave ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

EDIT: 10.04.2023. 13:27

Portal Alo.rs objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article