Stara slika, nova laž: Fotografiju iz 2014. predstavljaju kao posljedicu vakcinacije

1607

Iako se sve više građana svakim danom vakciniše protiv COVID-19, antivakcinaški pokret konstantno pokušava da uvjeri one koji još uvijek nisu primili vakcinu u njenu navodnu štetnost i teške posljedice po zdravlje.

U svojoj kampanji na društvenim mrežama svakodnevno manipulišu podacima, snimcima, fotografijama, a sve u cilju dokazivanja da je vakcina štetna po zdravlje.

Samo još jedna u nizu manipulacija dijeli se društvenim mrežama, a dezinformatori su ovoga puta objavili fotografiju žene sa deformitetom lica uz poruku – Ja sam se vakcinisala.

„Ima posledica, vidljivih, ali OK je, sad može gde joj srce želi ili ne može…“, opis je koji prati fotografiju.

Naravno, ne radi se ni o kakvoj posljedici vakcinacije protiv COVID-19.

U pitanju, je kako smo utvrdili pretragom na internetu, fotografija datira još iz 2014. a mogla se naći na sajtu facialpalsy.com, namijenjenom podršci osobama sa paralizom facijalnog nerva.

Ista fotografija se može naći i u članku o paralizi lica iz 2016. godine.

Kako je jasno da nije riječ o fotografiji koja pokazuje posljedice vakcinacije, ovu objavu smo ocijenili kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest