Fizioterapeut iz BIH nije preminuo od “posljedica vakcinacije”, već od koronavirusa

Kako bi diskreditovali vakcinu protiv COVID/a19, antivakcinaši redovno pokušavaju da smrtne slučajeve, kako u regionu, tako i u ostatku Evrope, pripišu posljedicama vakcinacije. Tako smo imali primjer da su u Hrvatskoj pokrenute priče da je medicinska sestra, koja je zapravo živa, preminula od vakcinacije, dok se spekulisalo i o smrtima poznatih ličnosti kao i nevjerovatnim …

355

Kako bi diskreditovali vakcinu protiv COVID/a19, antivakcinaši redovno pokušavaju da smrtne slučajeve, kako u regionu, tako i u ostatku Evrope, pripišu posljedicama vakcinacije.

Tako smo imali primjer da su u Hrvatskoj pokrenute priče da je medicinska sestra, koja je zapravo živa, preminula od vakcinacije, dok se spekulisalo i o smrtima poznatih ličnosti kao i nevjerovatnim brojkama od više od hiljadu ljudi preminulih od vakcine.

Društvenim mrežama u regionu se od aprila širi vijest da je u 45. godini preminuo fizioterapeut iz Zavidovića i to od posljedica vakcinacije.“Jutros je od posljedica vakcinacije umro Merdžanić Mensur, zdravstveni radnik iz Zavidovića. Bio je fizikalni terapeut, pun snage, u dobi od 45 godina. Meinstrim mediji ćute ko zaliveni, ni mukajet”, navodi se u objavi.

Međutim, kako su prenijele kolege sa partnerskog portala Raskrinkavanje.ba, Jasmin Avdović, takođe zdravstveni radnik, na društvenim mrežama se oprostio od svog kolege i pojasnio pravu istinu:“Mensur Merdžanić, prijatelj pa kolega, ne zeljan vec gladan znanja, pošten, vrijedan i radan, na svakom nasem UFFBiH-Fizioterapija Federacije BiH kongresu , skoro svakom seminaru i zamalo svakom kursu je bio. Od strane Doma zdravlja Zavidovići radi toga prepoznat kao osoba vrijedna odgovornog mjesta, a ne radi neke stranačke kartice ili porodične linije. Fizioterapija u BiH je izgubila mnogo , a gubitak njegovoj porodici je nemjerljiv i o tome je nezahvalno govoriti. Mensur nas je napustio uslijed poslijedica Covid-19 infekcije i to naglo i brzo. Neka ti je lahka zemlja bosanska prijatelju, porodici zelim da smognu sabura jer im nista drugo ne može pomoći. Drage kolegice i kolege ali i svi vi koji ste kao gradjani na mojoj kontakt listi, nemojte se igrati, ovo više nije sporadična pojava koju negatori i teoretičari svega i svačega smiju negirati. Takvo negiranje, neodgovornost i bezbrižan pristup nas dovode do toga da evo i stari i mladi odlaze za tri do pet dana, da im se ne može pomoći, a samo oni znaju u kakvim mukama su proveli zadnje sate ili zadnji dan života. Nemojte na sitnicama poput zaboravio sam masku ili nema veze što mi je pukla rukavica brojimo izgubljene ljudske zivote, dječije nade u roditelje kojih više nema ili roditelja koji su djecu sahranili za života. Možda vama radi neodgovornosti neće biti ništa ali odnijet ćete to i drugima koji životom plate Vaše neznanje ili negiranja jer vam je nešto mrsko.”

Kako je partnerski portal, sarajevsko Raskrinkavanje, objavio, zvanični zdravstveni podaci, u koje se, između ostalih, ubrajaju informacije o uzroku smrti i vakcinaciji su privatni, i može ih objaviti samo porodica ili neko blizak pacijentu. Pojašnjavaju da institucije nemaju pravo da otkrivaju te podatke i da zbog toga iz Doma zdravlja Zavidovići nisu mogli dobiti odgovore na pitanja o zdravstvenim podacima Merdžanića.

Dakle, nisu mogli dobiti tačan podatak kada je Merdžanić vakcinisan. Ipak, zaposleni u Domu zdravlja Zavidovići vakcinisali su se 11. marta što znači da se Merdžanić mogao tada vakcinisati. On se mogao i samoinicijativno vakcinisati u Srbiji krajem marta, kada je to učinio veliki broj stanovnima našeg regiona.

Takođe Jasmin Avdović, čija je Facebook objava i bila izvor medijima koji su izvijestili o Merdžanićevoj smrti, za Raskrinkavanje.ba, potvrđuje da preminuli Merdžanić zaista jeste primio prvu dozu vakcine AstraZeneca, ali napominje da ta činjenica nema veze sa njegovom smrću.

Kako kaže, Merdžanić je imao kontakt sa virusomu približno isto vrijeme kada je i vakcinisan, to jest, već je bio izložen virusu neposredno prije ili nakon imunizacije.

Period koji treba da prođe od primanja prve, do primanja druge doze vakcine AstraZeneca iznosi četiri do 12 sedmica, a najčešće se revakcinacija vrši nakon tri mjeseca od prve doze. Dakle, da bi neko bio potpuno zaštićen vakcinom AstraZeneca, neophodno je da primi dvije doze.

 Merdžanić je, dakle, bio vakcinisan prvom dozom vakcine protiv COVID-19, ali još uvijek nepotpuna imunizacija nije mogla spriječiti infekciju i razvoj teže kliničke slike.

Ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest

Autor:

Darvin Murić

Objavljeno:

06/05/2021

Ocjena:

Lažna vijest