Stare laži, novo pakovanje: Covid ne izaziva bakterija i ne liječi se antibioticima

2126

I nakon godinu dana od kada je registrovan prvi slučaj koronavirusa na društvenim mrežama ne jenjavaju objave sa dezinformacijama koje su suprotne naučnim otkrićima, dokazima i studijama o toj bolesti koja svakodnevno odnosi brojne ljudske živote.

Te objave su posebno štetne jer onim koji ih čitaju nude i  laičke recepte za borbu sa tom bolešću.

Jedan od takvih sadržaja opet se dijeli na društvenim mrežama.

U objavi piše:

„Njemački ljekari nijesu se povinovali zakonu Svetske zdravstvene organizacije ( SZO), koji nalaže da se ne rade obdukcije preminulih od korona virusa i ustanovili su da ovo nije virus, već bakterija koja izaziva smrt. To dovodi do stvaranja krvnih ugrušaka i smrti pacijenta. Njemačka pobjeđuje takozvani COVID-19, koji nije ništa drugo do “široko rasprostranjena intravaskularna koagulacija“ (tromboza). A, način da se nosimo sa tim, odnosno njegovim liječenjem, je prije svega aspirin, kao antikoagulans.” Ovu senzacionalnu vijest za cio svijet pripremili su nemački ljekari obdukcijom leševa koje je proizveo COVID-19”

U ovoj objavi se nudi recept za borbu protiv “bakterije”, a to je da se uzme Aspirin 100 mg i Apronaks ili Paracetamol, a sve to jer je

“dokazano da COVID-19 zgušnjava krv, stimulišući osobu da razvije trombozu, jer krv nije zasićena kiseonikom pa se zgušnjava, a protok u srcu i plućima usporava, osoba ne može da diše i brzo umire”.

Tvrdnje da Covid19 izaziva bakterija nijesu nove. Da one nijesu tačne dokazala je i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO). SZO, takođe, ne preporučuje korištenje antibiotika u liječenju Covida, jer antibiotici funkcionišu samo kod bakterija, dok Covid-19 izaziva virus SARS-CoV-2, a ne bakterija.

SZO je ranije objasnila i da, u nekim teškim slučajevima obolijevanja, imuni sistem generiše previše snažan otpor, odnosno “oluju citokina”, što izaziva jaku upalu.  Jedan od efekata je i stvaranje krvnih ugrušaka, ali iz SZO su objasnili da se to ne rješava naproksenom, glavnim sastojkom Apronaksa, koji se pominje u objavi.

Tačno je da je u nekim slučajevima došlo do zgrušavanja krvi, što je objavljeno i u Britanskom medicinskom žurnalu. Ipak, objašnjeno je da je to posljedica toga što kod zaraženih pacijenata jetra uvećava proizvodnju faktora za zgrušavanje, što je potkrijepljeno i činjenicom da je kod težih slučajeva fibrinogen, jedan od tih faktora, prisutan u mjeri 10-14 grama po litru, dok je normalan nivo od dva do četiri grama po litru.

Dalje se tvrdi i da je njemačko Ministarstvo zdravlja odmah promijenilo protokole liječenja za COVID-19 i počelo da prepisuje 100 mg Aspirina i Apronaksa svojim zaraženim pacijentima, te da je to dovelo do oporavka pacijenata i da je njemačko Ministarstvo zdravlja pustilo i poslalo kući više od 14.000 pacijenata u jednom danu.

Tvrdnja da SZO ima “zakon” kojim se zabranjuju obdukcije preminulih pacijenata od koronavirusa nije istinita, jer ta međunarodna, prije svega, ne donosi zakone.

Uz to, SZO je u martu ove godine donijela  smjernice o sigurnosnim mjerama  za upravljanje tijelima i vršenju obdukcija  pacijenata koji su umrli od koronavirusa. U tim smjernicama ne piše da se zabranjuju obdukcije, već se daju savjeti kako da se u tim slučajevima  postupa.

Svakako, nije tačno ni da je izvor ovih tvrdnji njemačko Ministarstvo zdravlja. Objave sa istim sadržajem ranije su se pripisivale italijanskom Ministarstvu zdravlja.

Netačna je tvrdnja i da su njemački ljekari ustanovili da Covid-19 nije virus, već bakterija koja izaziva smrt.

Portal “Dojče vele” je krajem avgusta objavio tekst pod nazivom patolozi dokazali da ljudi umiru od korone se govori o detaljnoj analiza rezultata kliničkih obdukcija u Nemačkoj koja dokazuje da je u slučajevima teškog oblika Covida-19 u većini slučajeva ta bolest koju izaziva virus bila uzrok smrti, kao i da je u više od tri četvrtine obdukcija, konstatovano je da je Covid-19 bio glavna ili jedina bio glavna ili jedina bolest koja je dovela do smrti…

“Činjenica da korona ne pogađa samo pluća poznata je još od prvih obdukcija. Virus izaziva tromboze, odnosno stvara male krvne ugruške, svuda u tijelu. To svojstvo korone je zajedničko sa virusima gripa. Ali kod korone – ovi poremećaji zgrušavanja su devet puta češći nego kod gripa“, rekao je Gustavo Bareton, patolog Univerzitetske bolnice u Drezdenu.

Ovu objavu, koja se iznova vraća na društvene mreže , ocjenjujemo kao lažnu zbog svih tvrdnji koje su suprotne zvaničnim naučnim dokazima.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest