Stare neistine opet na kruže Fejsbukom: Deni Bojl ne predviđa budućnost

1458

Teoretičari zavjera, kako bi dokazali svoje tvrdnje, da je koronavirus vješto i dugo planiran projekat, često posežu i za suludim dokazima, a nerijetko je i ponavljanje istih sadržaja.

Tako se Fejsbukom opet širi sadržaj u kojem se u vezu dovode otvaranje Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine i pandemija koronavirusa.

Društvenim mrežama se dijele fotografije  najvećeg sportskog događaja u 2012. godini, uz poruku da je glup onaj ko ne vidi vezu sa aktuelnim dešavanjima.

Objavu prati nekoliko fotografija sa otvaranja OI na kojima su bolnice i medicinsko osoblje, te fotografija jedne savremene kovid bolnice koja bi trebala pojasniti “tajnu vezu”. Takođe, kroz objavljene fotografije se pokušava se napraviti paralela između iluminacije i samog oblika Olimpijskog stadiona u Londonu sa izgledom virusa Sars-COV-2, ispostaviće se – krivotvorenjem.

Istina ipak stanuje na drugoj adresi, jer je filmski režiser Deni Bojl, koji je osmislio otvaranje OI, jednim dijelom ceremonije, odao počast britanskoj Nacionalnoj zdravstvenoj službi. Na zvaničnom sajtu tamošnjeg Olimpijskog komiteta stoji, da je to bio samo segment šireg omaža britanskim, istorijskim trenucima.

Gardijan je 2012. objavio da tokom performansa, medicinsko osoblje pleše oko kreveta i čita djeci priče iz britanske literature, dok je velika tmurna figura koja se vidi na fotografijama koje kruže Fejsbukom, Lord Voldemor, izmišljeni zlikovac iz “Hari Potera”.

Takođe prikaz djeteta koje leži na krevetu, aludira na, Veliku Bolnicu Ormond Strit , zdravstvenu ustanovu u Londonu čije osoblje i pacijenti su bili među plesačima na otvaranju.

Tvrdnje da se na otvaranju Olimpijade u u Londonu predvidjela pandemija, raskrinkali smo još ranije.

AFP je takođe pisao da se svečana ceremonija iz Londona, neosnovano željela predstaviti kao proročanska i zlokobna, na način što su u zajedničku galeriju, stavljene fotografije sa otvaranja Olimpijskih igara, i druge – isfabrikovane ili istrgnute iz konteksta, što je potvrdila Guglova obrnuta pretraga slika.

Prva fotografija napravljena je od dvije – jedne koja pokazuje Olimpijski stadion prekriven plavim objektom nalik virusu, dok se druga često koristi za ilustraciju objava o pandemiji COVID-19. Na drugoj slici se vidi natpis “#COVID19GA” koji zdravstvene vlasti Džordžije u Sjedinjenim Američkim Državama koriste na društvenim mrežama za dijeljenje informacija o pandemiji.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere