Stvara li se Velika Srbija predlogom koji nije prošao ni odbor? 

480

Politički odnosi Crne Gore i Srbije bili su i biće inspiracija za brojne internet svađe, prepucavanja preko medija, ali i kreiranje dezinformacija.  

Samo još jedan u nizu takvih primjera je izvještavanje portala CDM koji je objavio tekst naslovljen:  

„Stvaranje Velike Srbije u punom zamahu – “srpski Mini-Šengen”: Hoće ukidanje granica između Crne Gore, Srbije i Republike Srpske“ 

Stvaranje Velike Srbije u punom zamahu o kojem je pisao CDM je zapravo rasprava na Odboru za spoljne poslove u Skupštini Srbije, gdje se razgovaralo o  takozvanom „srpskom mini Šengenu“ koji podrazumijeva ukidanje granica između Srbije, Crne Gore i Republike Srpske. „Srpski mini Šengen“ ili „novi oblik integracije Srbije, Republike Srpske i Crne Gore“ predložila je desničarska partija Dveri.  

„„Srpski mini-šengen“ mogao bi na istim ovim principima i interesima da okupi Srbiju, Republiku Srpsku i Crnu Goru, pre svega po ekonomskom modelu zajedničkog tržišta koji omogućava slobodu kretanja ne samo robe i usluga koja trenutno postoji već bi omogućila i slobodno kretanje ljudi (bez pasoša) ali i slobodu kretanja kapitala i investicija. Ovaj vid integracija priključivanjem BiH i Severne Makedonije mogao bi u budućnosti prerasti u „Balkanski mini-šengen“ i formiranje Balkanskog saveta i Balkanskog saveta ministara“, navodi se između ostalog u predlogu Dveri koja ima šest poslanika u parlamentu Srbije koji inače broji 250 predstavnika. 

Dverima i njihovom lideru Bošku Obradoviću nisu strane velikodržavne ideje i ultranacionalističke izjave kao ni prisvajanje zemalja koje nisu u zajednici sa Srbijom.  

Ipak, ono što je realnost je da je njihov predlog o „srpskom mini-Šengenu“ pao već na prvom koraku, odnosno Odbor za spoljne poslove Skupštine ga nije prihvatio.  

To konstatuje i CDM uz poruku „da nije dobio podršku za sada“.  

Prema Poslovniku Skupštine Srbije, predlog zakona, prije razmatranja na sjednici Narodne skupštine, razmatraju nadležni odbor i Vlada, ako nije predlagač zakona.  

„Nadležni odbor i Vlada, ako nije predlagač zakona, u svom izveštaju, odnosno mišljenju, mogu da predlože Narodnoj skupštini da prihvati ili ne prihvati predlog zakona u načelu. Ako nadležni odbor i Vlada predlože prihvatanje predloga zakona u načelu, dužni su da navedu da li predlog zakona prihvataju u celini ili sa izmenama, koje predlažu u formi amandmana. Narodnoj skupštini nadležni odbor i Vlada dostavljaju izveštaj, odnosno mišljenje, po pravilu, u roku ne kraćem od pet dana pre dana početka sednice Narodne skupštine na kojoj se predlog zakona razmatra. Ako nadležni odbor ne dostavi izveštaj, odnosno Vlada mišljenje o predlogu zakona, predlog zakona će se razmatrati i bez tog izveštaja, odnosno mišljenja“ navodi se u poslovniku

Podsjećamo još jednom, Odbor za spoljne poslove nije dao podršku „srpskom mini-Šengenu“.  

O istoj sjednici odbora pisala je i Pobjeda ali uz naslov koji precizira da desničarske partije žele „mini-Šengen“.  

Kako su u tekstu CDM-a iznijete tvrdnje da je predlogom koji je odbijen „stvaranje Velike Srbije u punom zamahu“, tu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija. 

In this article