Đukanoviću se nije “progledalo kroz prste”, proces još u toku 

637

Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) početkom aprila donijela je rješenje kojim se naređuje bivšem predsjedniku države, Milu Đukanoviću, da poruši dva nelegalno izgrađena objekta u Nikšiću. 

Ta informacija je bila povod pisanja crnogorskih medija i interesovanja šire javnosti, naročito zato što je rješenje o rušenju objekata uslijedilo par dana nakon predsjedničkih izbora. 

Portali Adria i Borba objavili su 27. aprila tekst sa naslovom: 

“Nemoć: Iako je zakon nalagao da mu sruše nelegalne kuće, Milu se ipak progledalo kroz prste!”.

 U tekstu se navodi sljedeće:

“Pompezno najavljivano rušenje bespravno sagrađenih objekata u vlasništvu bivšeg predsjednika države Mila Đukanovića i njegovog brata, u nikšićkom naselju Kočani, ni dan nakon isteka zakonskog roka nije realizovano”.

Tvrdnja da je istekao rok za rušenje objekata nije tačna. 
 
Naime, prema Rješenju koje je 4. aprila donijela urbanističko-građevinska inspekcija MEPPU Đukanoviću je ostavljen rok od 20 dana od prijema te odluke da postupi po njihovom naređenju.  

Da taj rok još uvijek nije istekao potvrđuje odgovor iz ovog resora portalu Dan od 18. aprila u kojem se navodi sljedeće:

“Prema trenutnim informacijama, stranka još uvijek nije primila rješenje koje joj je poslato putem Pošte Crne Gore”.

Dakle, ovo potvrđuje da Đukanović na dan 18.04.2023. godine nije primio rješenje kojim mu se naređuje da sruši dvije kuće u nikšićkom naselju Kočani, a sve i da je ono uručeno nakon ovog datuma, rok od 20 dana (na dan pisanja ovog teksta 28.04. 2023.) i dalje je aktivan. 

Porodica Đukanović je krajem aprila uložila žalbu na Rješenje o rušenju objekata, a proces je i dalje u toku. 

U pomenutom dokumentu čiju je skeniranu verziju objavio portal Vijesti navedeno je da žalba ne odlaže izvršenje Rješenja, u skladu sa Zakonom o inspekcijskom nadzoru. 

Medijske objave pomenutih portala ocjenjujemo kao dezinfromaciju. 

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Edit: 8.5.2023.

Portal Adria.tv objavio je ispravku u svom originalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.

In this article