Švedska i Finska još uvijek nisu ušle u NATO

2330
svedska-i-finska

Švedska i Finska i njihov ulazak u NATO u posljednjih nekoliko sedmica jedna je od glavnih tema svjetskih medija.

Dvije članice EU koje su bile van NATO-a odlučile su da se učlane u Alijansu a nakon što je Turska povukla veto proces je i zvanično počeo.

Ipak, iako nije sve gotovo i proces još uvijek traje, pojedini mediji iz regiona su već objavili da su Švedska i Finska članice NATO-a.

Tako su Republika i AlloNovine objavili naslov:

Potpisano! Finska i Švedska ušle u NATO!

„Zemlje članice NATO potpisale su danas protokole o pristupanju Finske i Švedske tom vojnom savezu, čiji je generalni sekretar Jens Stoltenberg ocenio da će Alijansa sa 32 članice biti još jača i ljudi bezbedniji“, navodi se u tekstu.

Tog 5. jula, kada su ovi portali objavili vijest da su Švedska i Finska ušle u Alijansu, NATO ambasadori su potpisali Protokole o pristupanju ovih zemalja, ali kako je jasno istaknuto na sajtu američkog ministarstva odbrane, to znači da su ove dvije države korak bliže članstvu. Dakle, ne članice NATO-a.

Sada slijedi proces ratifikacije članstva Finske i Švedske u parlamentima svih zemalja članica, što znači da je proces daleko od završenog i da se ove dvije države ne mogu još uvijek nazivati članicama Alijanse. Ovaj proces je u slučaju Crne Gore trajao oko godinu dana. Nakon okončane ratifikacije Švedska i Finska deponuju pristupne instrumente u vladi SAD i postaju članice.

Iako je potpisivanje protokola o članstvu bitan korak, kako Finska i Švedska nisu članice NATO-a, ovu objavu ocjenjujemo kao dezinformaciju.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

EDIT: 21.07.2022

Raskrinkavanje je greškom ocjenu pripisalo portalu Alo.rs umjesto portalu Allonovine.com. Propust je ispravljen čim nam je ukazano na njega. Izvinjavamo se čitaocima.

In this article