Koronavirus i majmunske boginje opet postaju dio globalne zavjere

1237
majmunske-boginje

Uz poruku „Trebaš biti majmun da im opet povjeruješ“, Facebookom kruži video kojim se ismijava namjera Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) da na posebnoj sjednici odluči da li majmunske boginje treba proglasiti međunarodnom zdravstvenom situacijom:

„Svjetska %&$#&PU‼️%@ organizacija i NJIHOV nemedicinski doktor u sedlu, evo zasjeda kako bi donijela odluku da li da opet krene u aktivnu brigu za svijet…mislim krenuli su sa savjetima o nadzoru i praćenju kontakata  čekaju jesen za ostalo…a još ime mijenjaju jer su skontali da ovce nisu dorasle majmunima…pa da se ne bi ružno osjećale sa tim epitetom sada su smislili novo ime kojim će se ovce, koje nisu transcendentirale covid, ponositi…eto rekoh “

Iako zvuči nevjerovatno, koronavirus, koji je izazvao nezapamćenu svjetsku pandemiju i do sada odnio više od 6,3 miliona ljudskih života, i dalje je među teoretičarima zavjere razlog za podsmijeh i ni na čemu zasnovane tvrdnje da je pandemija COVID-19 preuveličana i iscenirana. Zdravstvena i svaka druga kriza koju je ovaj virus izazvao se među dezinformatorima i dalje tretira kao maslo SZO i svjetskih milijardera.

Tako je i kompletna situacija sa majmunskim boginjama iskorišćena za ponovno aktuelizovanje ovakvih narativa, naročito nakon najave SZO da će Komitet za hitne slučajeve razmotriti da li će majmunske boginje proglasiti globalnom vanrednom situacijom, što bi značilo da SZO smatra da postoji opasnost da se bolest proširi. Upravo iz tog razloga je generalni direktor SZO Tedros Adhanom Ghebreyesus zemljama savjetovao zdravstvene mjere, nadzor i praćenje kontakata. Sve su ove preporuke u skladu sa načinima na koji se majmunske boginje prenose i brojem zaraženih. Virus majmunskih boginja se, kako navode iz SZO, prenosi sa jedne osobe na drugu bliskim kontaktom, putem tjelesnih tečnosti, respiratornim kapljicama i kontaminiranim materijalima kao što je posteljina. Otkako je početkom maja SZO upozorena na izbijanje majmunskih boginja u zemljama van Afrike, gdje ova smrtonosna bolest kruži decenijama, prijavljeno je više od 3.200 potvrđenih slučajeva i jedan smrtni slučaj u više od 50 neafričkih zemalja.

Ipak, odluka Komiteta za hitne slučajeve potvrdila je neutemeljenost i neopravdanost tvrdnji teoretičara zavjere da SZO opet ima plan, kao i njihove skepse koja postoji uprkos dokazima koji su već duže vrijeme prisutni u vidu COVID-19 pandemije i svih njenih posljedica. Naime, nezavisni komitet stručnjaka SZO saopštio je da je širenje majmunskih boginja u brojnim zemljama širom svijeta zabrinjavajuće, ali da ne predstavlja ono što SZO naziva vanrednom situacijom po javno zdravlje od međunarodnog značaja. SZO je pozvao zemlje da ostanu na oprezu i ojačaju svoju sposobnost da spriječe prenošenje bolesti, uz savjete da pojačaju nadzor, poboljšaju dijagnostiku i kada je to potrebno da koriste terapeutske ljekove i vakcine. Ponovili su i preporuku pogođenim zajednicama da sprovode mjere javnog zdravlja, uključujući praćenje kontakata i izolaciju.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article