Švedska nije ukinula najstarijim pacijentima intenzivnu njegu

Pojedini mediji u Crnoj Gori i regionu objavili su da će Švedska uskratiti intenzivnu njegu bolesnicima starijim od 80 godina. Međutim, istina je da je jedna bolnica u Švedskoj izdala preporuku o načinu prioritiziranja bolesnika u slučaju nedostatka kapaciteta na odjeljenju intenzivne njege. Švedska trenutno nema problema s ovim kapacitetima. Portal Nacionalist objavio je tekst …

814

Pojedini mediji u Crnoj Gori i regionu objavili su da će Švedska uskratiti intenzivnu njegu bolesnicima starijim od 80 godina. Međutim, istina je da je jedna bolnica u Švedskoj izdala preporuku o načinu prioritiziranja bolesnika u slučaju nedostatka kapaciteta na odjeljenju intenzivne njege. Švedska trenutno nema problema s ovim kapacitetima.

Portal Nacionalist objavio je tekst pod nazivom ”Cio svijet u šoku-Švedska odredila kriterijume za liječenje od korona virusa”.

U tekstu se navodi:“Švedski list Aftonbladet objavio je članak u kojem tvrde kako je bolnica Karolinska ljekarima poslala uputstvo prema kojem u slučaju nedostatka prostora zbog oboljelih od COVID-19 moraju odrediti ko će od pacijenata dobiti intenzivnu njegu, a ko neće. U dokumentu stoji da ljudima starijima od 80 godina, kao i mlađima u dobi od 60 do 70 godina kojima je zatajio neki od organa ne treba intenzivna njega. Takođe se navodi da bi pacijenti koji su već na intenzivnoj njezi trebali biti u mogućnosti prekinuti intenzivnu njegu, ako pripadaju nekoj od gore navedenih kategorija”.

Slične objave imali su Internetmagazin.rs, Antenam.net, Informer.rs, Alo.rs.

Švedski list Aftonbladet je objavio informaciju da je jedna od bolnica u toj državi koja nosiv naziv Karolinska izdala uputstvo ljekarima da u slučaju opterećenosti  bolničkih kapaciteta zbog pandemije COVID -19  naprave prioritete ko će od pacijenata dobiti intenzivnu njegu, i da prioritet neće biti najstarija populacija. Ta informacija se ispostavila netačnom, ali prije nego je Aftonbladet objavio ispravku već se proširili van granica te države i stigla je do regiona. List je pogrešno protumačio dokument  bolnice  pa je u ispravljenoj verziji dao precizne informacije po kojima i starija populacija ima pravo na intenzivnu njegu.

Objašnjeno je da se uputstvo bolnice odnosi na “biološke godine”, a ne na “hronološke godine”. Biološke godine, kako je objašnjeno ne zavise od stvarnih godina života, nego od zdravlja cjelokupnog organizma, odnosno, zdravlja više organa.“Ljudima sa biološkim godinama iznad 80 ne treba dati prednost u intenzivnoj njezi tokom koronske krize. Isto se odnosi na one sa 70 i 80 godine koji imaju probleme sa više organa. O tome svjedoče dokumenti koje je univerzitetska bolnice Karolinska poslala ljekarima” piše švedski list u ispravljenoj informaciji.

List je pojasnio da se uputstvo bolnice temelji na smjernica švedskog Nacionalnog biroa za zdravlje koje se odnose na intenzivnu njegu u vanrednim okolnostima.Od regionalnih medija ispavku informacije objavio je Nedeljnik koji je u svom članku prenio i objavu sa bloga švedskog novinara Emanuela Karlstena. Taj novinar je podijelio zvanični dokument bolnice u kome  piše  da sa svima treba postupati pod jednakim uslovima i da se prioriteti ne smiju bazirati na starosti (godinama) pacijenta.“Ukratko: U ekstremnoj situaciji da je intenzivna njega puna, svi pacijenti moraju se upoređivati, i njega će se pružiti onome ko ima najviše izgleda preživi. Odluka se ne donosi na osnovu hronološke starosti. A ako nema intenzivne njege, naravno da se nudi redovna medicinska njega dok god ima mjesta. Povezane strane uključene su u sve odluke.” navodi Karlsten.

Objave portala Nacionalist, Telegraf.rs, Internetmagazin.rs, Antenam.net, Informer.rs, Alo.rs, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Pošto je portal Nedeljnik objavio ispravku, članak će dobiti i ocjenu demantovano.

Nacionalist.rs: Dezinformacija Inter magazin: Dezinformacija Antena M: Dezinformacija Informer: Dezinformacija Alo: Dezinformacija

Autor:

Milica Kovačević

Objavljeno:

16/04/2020

Ocjena:

Dezinformacija