Švedska nije ukinula najstarijim pacijentima intenzivnu njegu

1101

Pojedini mediji u Crnoj Gori i regionu objavili su da će Švedska uskratiti intenzivnu njegu bolesnicima starijim od 80 godina. Međutim, istina je da je jedna bolnica u Švedskoj izdala preporuku o načinu prioritiziranja bolesnika u slučaju nedostatka kapaciteta na odjeljenju intenzivne njege. Švedska trenutno nema problema s ovim kapacitetima.

Portal Nacionalist objavio je tekst pod nazivom ”Cio svijet u šoku-Švedska odredila kriterijume za liječenje od korona virusa”.

U tekstu se navodi:

Slične objave imali su Internetmagazin.rs, Antenam.net, Informer.rs, Alo.rs.

Švedski list Aftonbladet je objavio informaciju da je jedna od bolnica u toj državi koja nosiv naziv Karolinska izdala uputstvo ljekarima da u slučaju opterećenosti  bolničkih kapaciteta zbog pandemije COVID -19  naprave prioritete ko će od pacijenata dobiti intenzivnu njegu, i da prioritet neće biti najstarija populacija. Ta informacija se ispostavila netačnom, ali prije nego je Aftonbladet objavio ispravku već se proširili van granica te države i stigla je do regiona. List je pogrešno protumačio dokument  bolnice  pa je u ispravljenoj verziji dao precizne informacije po kojima i starija populacija ima pravo na intenzivnu njegu.

Objašnjeno je da se uputstvo bolnice odnosi na “biološke godine”, a ne na “hronološke godine”. Biološke godine, kako je objašnjeno ne zavise od stvarnih godina života, nego od zdravlja cjelokupnog organizma, odnosno, zdravlja više organa.

List je pojasnio da se uputstvo bolnice temelji na smjernica švedskog Nacionalnog biroa za zdravlje koje se odnose na intenzivnu njegu u vanrednim okolnostima.

Od regionalnih medija ispavku informacije objavio je Nedeljnik koji je u svom članku prenio i objavu sa bloga švedskog novinara Emanuela Karlstena. Taj novinar je podijelio zvanični dokument bolnice u kome  piše  da sa svima treba postupati pod jednakim uslovima i da se prioriteti ne smiju bazirati na starosti (godinama) pacijenta.

Objave portala Nacionalist, Telegraf.rs, Internetmagazin.rs, Antenam.net, Informer.rs, Alo.rs, ocjenjujemo kao dezinformaciju. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Pošto je portal Nedeljnik objavio ispravku, članak će dobiti i ocjenu demantovano.

Nacionalist.rs: Dezinformacija Inter magazin: Dezinformacija Antena M: Dezinformacija Informer: Dezinformacija Alo: Dezinformacija