Društvena mreža Twitter postala je mjesto sa ogromnim potencijalom za plasiranje različitih dezinformacija u vezi sa koronavirusom koje stižu do velikog broja ljudi. Laička javnost se u posljednje vrijeme ne uzdržava od paušalnih ocjena i površnih teorija bez dokaza, i to u trenutku kad stručnjaci na globalnom nivou pokušavaju da stanu na put koronavirusu, podržani višemilionskim donacijama za svoja istraživanja.

Tako je tvit pjevača Vlada Georgieva, u kom osnivača Microsoft-a, Bila Gejtsa, naziva „ključnim zlotvorom koji je sve ovo čini se smislio ne bi li nas sve čipovao“ imao 450 lajkova, a 68 korisnika ga je podijelilo. Twitter nalog Georgieva ima više od 654.000 pratilaca.

Evo ključnog zlotvora koji je sve ovo čini se smislio ne bi li nas sve čipovao…posmatrajmo…krenula su kola nizbrdo bando…#wwg1wga

Georgievova naklonost teorijama zavjere javnosti je poznata od ranije – nedavno je izazvao brojne reakcije izjavom izrečenom na srpskoj televiziji sa nacionalnom pokrivenošću, da vjeruje da je Zemlja ravna ploča.

Fondacija Gejts već je izdvojila 100 miliona dolara za finansiranje testiranaja i istraživanje vakcine za COVID-19, ali ne postoje dokazi za tvrdnje da ta ispitivanja uključuju i čipove.

Sajt za provjeru činjenica Factcheck.org navodi da ova tvrdnja posljednjih nekoliko sedmica cirkuliše online grupama koje se bave teorijama zavjere, ali da je u skorije vrijeme prešla i u mainstream medije.

Factcheck.org smatra da je teorija o mikročipovima nastala nakon učešća Gejtsa u diskusiji na Redditu 18. marta. Narednog dana, na sajtu Biohackinfo.com objavljen je članak „Bil Gejts će koristiti implante mikročipova za borbu protiv koronavirusa“, koja je na Facebooku podijeljena više od 13.000 puta, prema podacima CrowdTangle, dok je video na YouTube-u, koji je napravljen na osnovu ove priče, imao više od 1,8 miliona pregleda.

U članku se citiraju Gejtsovi odgovori sa foruma Reddita i dodaje da su digitalni sertifikati na koje je Gejts mislio QUANTUM-DOT TATTOOS, koji se mogu ugraditi ljudima.

Factcheck pojašnjava da se radi o dvije nepovezane stvari jer se digitalni sertifikati koriste za slanje šifrovanih informacija putem interneta, kao u poznatom slučaju elektronskog potpisa koji se koristi za verifikaciju identiteta.

„Kada je Gejts na forumu spomenuo njihovu upotrebu, mislio je na digitalne sertifikate kao dio napora da se stvori digitalna platforma koja bi proširila samostalno i kućno testiranje na COVID-19“, odgovorili su iz Gejts Fondacije. On se osvrnuo na napore da se pojača kućno testiranje i u nastavku diskusije, rekavši da testiranje u SAD još nije organizovano i da se nada da će u narednih nekoliko Vlada to popraviti kreiranjem web stranice sa informacijama o kućnom testiranju. „Kad god negdje postoji pozitivan test, treba da se vidi gdje je bolest i da li treba povećati socijalno distanciranje. Južna Koreja je uradila sjajan posao sa digitalnim praćenjem“.

Drugi dio tvrdnje, koji je vjerovatno doveo do ove teorije, odnosi se na istraživanje koje je finansirala Fondacija Gejts i koje nema veze sa ovim. U nastojanju da se riješi problem loše evidencije u oblastima sa nedovoljno razvijenim resursima, kao što su zemlje u razvoju, istraživanjem je predloženo da se evidentira vakcinacija na pacijentovoj koži, nevidljivom bojom koja taje i do pet godina i koju je moguće registrovati specijalno adaptiranim telefonom.

Fondacija Gejts je potvrdila za Factcheck da to istraživanje nije povezano ni sa jednom mjerom u vezi sa COVID-19 vakcinom.

Georgiev je uz tvit podijelio  i tekst portala Fort-russ.com naslovljen „Robert F Kennedy Jr. Exposes Bill Gates’ Vaccine Dictatorship Plan – Cites Gates’ Twisted ‘Messiah Complex’“, u kom je u potpunosti prenijeta Instagram objava američkog advokata u oblasti zaštitu životne sredine, Roberta F. Kenedija, koji je protivnik vakcinacije. U toj objavi je  iznijet niz teorija zavjere, od kojih su neke stare i više godina, koje su već demantovale analize Snopesa i PolitiFacta.

Jednu od brojnih teorija o povezanosti Bila Gejtsa sa koronavirusom tim Raskrinkavanja je već analizirao i utvrdio da ne postoje dokazi da su milijarderi stvorili koronavirus.

Ovakve objave ocjenjujemo kao teorije zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere