Navođenje čitalaca da vjeruju u čuda prije nego u naučne i medicinske činjenice i zloupotreba religijskih uvjerenja česte su pojave u regionalnim medijima.

Među pričama o čudima svetaca ponovo je isplivao tekst da je Sveta Petka navodno izliječila izvjesnog Miodraga iz Beograda koji je bio na samrti.

Ovaj tekst, naslovljen ČUDESNO ISCELJENJE MIODRAGA IZ BEOGRADA: „Umirao sam a onda se POJAVILA SVETA PETKA“, objavio je portal Srbija javlja.

„Pošto sam bio u jako lošem stanju, želeo sam da dobijem vodu Svete Petke. Te noći, kada sam bio u šok sobi, lekari su rekli da je verovatnoća 99% da ću umreti, 1% da ću preživeti. Došlo je 10 sati noću, a ja sam sve vreme razmišljao kad će doći neko da mu kažem šta mi treba. Došao je doktor posle nekog vremena, pitao da li može nešto da mi donese, šta mi je potrebno, i tražio sam mu vodu Svete Petke. Rekao mi je “Dobro, doneću ja to sutra”, na šta sam mu rekao da molim da to uradi te večeri. Inače, imao sam i sepsu i bilo je samo pitanje momenta kad ću umreti. Ujutru, kada mi je brat doneo vodu, pomislio sam “Želim da popijem ovu vodu, pa nek’ umrem”. Drugi dan sam već živnuo i stanje je počelo da mi se popravlja. U međuvremenu sam se iskreno molio“, navodi se u tekstu.

Takođe se navodi da Miodrag nije želio da se objavi njegova fotografija.

Originalni tekst o navodnom izlječenju Miodraga objavio je Kurir i to još 2017. godine.

Sepsa je, prema medicinskim definicijama, teška komplikacija infekcije u ljudskom tijelu.

Prema zvaničnim uputstvima britanskog Nacionalnog zdravstvenog sistema (NHS) pacijenti sepsom se smještaju u bolnicu, a ona se liječi intravenoznim davanjem antibiotika, priključivanjem pacijenta na kiseonik. Prema ovim uputstvima, intravenozno ubrizgavanje antibiotika se, nakon pobljšanja stanja pacijenta, obično nakon dva do četiri dana, mijenja tabletama antibiotika koji se piju sedam do 10 dana ili duže.

Religijski rituali nekome mogu pružiti duhovnu potporu, ali ne mogu liječiti infekcije. S obzirom na to da ovaj tekst čitaoce navodi na pogrešne zaključke i da navodno čudo izlječenja predstavlja kao činjenicu, ovaj slučaj dobio je ocjenu pseudonauka.

Ocjenu “Pseudonauka” dobija medijski izvještaj koji pokušava da određena mišljenja, stavove, vrijednosti ili nalaze dobijene nenaučnim metodom, predstavi kao naučna otkrića ili činjenice.  U ovakvim izvještajima često se pogrešno ili manipulativno interpretiraju postojeća naučna istraživanja, ili se poziva na istraživanja koja nisu u skladu sa naučnom provjerom i utvrđivanjem činjenica.

Ova objava dobija i ocjenu Reciklaža.

Ocjenu “recikLAŽA” dobija medijski sadržaj koji iznova koristi već objavljene informacije bez jasne naznake vremenskog perioda na koji se sadržaj odnosi. Tekst se reciklira u određenom trenutku kako bi se manipulisalo zaključcicima konzumenta medijskog sadržaja.

Srbija javlja: Pseudonauka,Reciklaža