Ponavljanje tvrdnji bez dokaza: Problemi sa srcem nijesu povezani sa vakcinom

806

Svjetski mediji prenijeli su vijest da je Liza Mari Prisli, kćerka popularnog pjevača Elvisa Prislija, preminula u 54-oj godini. Američki mediji prenose da je uzrok smrti srčani udar. Kako to već biva neko vrijeme sa poznatim ličnostima, dezinformatori koriste njihovu smrt da naprave konekciju sa vakcinama.

U jednom postu na Fejsbuku objavljena je vijest o smrti Prislijeve, uz koju piše:

Još jedan slučaj iznenaditisa. Lisa Marie Presley, kćerka Elvisa Preslija je “iznenada preminula” zbog zastoja srca.

#kliznistab #plandemija

Post otvoreno aludira na to da je razlog njene smrti povezan sa vakcinacijom.

S obzirom na njeno slavno prezime, ali i muzičku karijeru, Liza Mari je bila pod budnim okom javnosti. U četvrtak, 12-og januara je javljeno da je imala srčani udar, da je hitna pomoć stigla do njene kuće, a da je zatim prevezena u bolnicu, gdje je preminula. Njena majka, Prisila, je objavila vijest o smrti, a kako navodi BBC nije dala preciznije podatke o tome – kako i zašto je došlo do srčanog udara. Poveznica sa vakcinom u ovom momentu svakako nema.

Još jedan slučaj srčanih problema

Osim Prislijeve, na Fejsbuku je u žižu dospio i fudbaler iz Zambije, Enok Mvepu. On je takođe imao problema sa srcem i primljen je u bolnicu. Za dezinformatore je to bila još jedna prilika da potenciraju priču o vakcini. U postu koji se bavi zdravstvenim problemima fudbalera, dodat je opis:

IZNENADA U 25-oj

U komentarima, korisnici se pitaju koju je vakcinu primio…

Zambian observer piše da je imao problema sa ugrađenim pejsmejkerom, te da vjerovatno nije ni pretrpio srčani udar, već elektro-šok od uređaja, koji nije radio kako treba. Inače, ovaj mladi fudbaler je morao rano da okonča karijeru zbog nasljednih srčanih problema.

Sve to isključuje teoriju o vakcini koja se, na osnovu trenutnih informacija i dostupnih dokaza, ne može dovesti u vezu sa srčanim problemima.

Zbog svega navedenog, objave koje se bave smrću Prislijeve i zdravstvenim tegobama Mvepua dobijaju ocjenu – lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article