Predsjednik Brazila nije naredio prisilnu vakcinaciju demonstranata

437

Masovni protesti u Brazilu iz dana u dan se ekstremizuju, kao i dezinformacije o razvoju događaja.

Nakon  vijesti da su protivnici novoizabranog predsjednika Luiza Inacia Lule da Silva okupirali neke od ključnih institucija – Kongres, Vrhovni sud i predsjedničku palatu Planalt, na Fejsbuku je objavljena informacija da će “uhapšeni demonstranti biti kažnjeni vakcinacijom protiv kovid-19”.

Ovu tvrdnju je inicijalno objavio portal Nulta tačka, navodeći dalje u tekstu da predsjednik Lula de Silva, nasilnim ubrizgavanjem vakcina, želi kazniti demonstrante za iskazivanje bunta.

“Mladi ali matori globalni lider kaže da želi da pošalje poruku upozorenja pro-Bolsonarovim pristalicama tako što će svoje političke neprijatelje staviti u improvizovane ćelije i ubrizgati im toksične mRNA vakcine.

Do sada je režim Lule da Silve uhapsio skoro 2.000 demonstranata koji su se usudili da dovedu u pitanje rezultat izbora 2022. u Brazilu. Otprilike sedamsto šezdeset i troje demonstranata optuženo je za invaziju i uništavanje javnih zgrada u Praca dos Tres Pederes. Trenutno se testiraju na bolest, prisilno vakcinišu i šalju u improvizovane ćelije, dok čekaju dalju kaznu”.

Policija je nakon upada u državne insititucije uhapsila više od 1.500 protestanata, prenose svjetski mediji.

Svega nekoliko dana nakon što je 1. januara položio zakletvu, novoizabrani predsjednik Brazila, Luiz Inacio Lula da Silva se na početku mandata našao pred izazovom stabilizacije situacije u državi. On je na svom Tviter nalogu naveo da će demonstranti “biti kažnjeni”.

“Ko god je ovo uradio biće pronađen i kažnjen. Demokratija garantuje pravo na slobodno izražavanje, ali takođe zahtijeva od građana poštovanje institucija. Nema presedana u istoriji države za ono šta su uradili danas. Za to moraju biti kažnjeni”.

Međutim, kazna ne podrazumijeva “prisilnu vakcinaciju protiv kovida”, kako je navedeno u članku portala Nulta tačka, već pravno sankcionisanje, što je predsjednik Brazila i javno saopštio na svom Tviter nalogu.

Pretraga ključnih riječi na internetu ne daje rezultate koji dokazuju da je novi predsjednik Brazila “naredio vlastima da se uhapšeni i zatvoreni demonstranti vakcinišu protiv kovida”, niti je moguće pronaći medijske objave u svjetskim ili brazilskim portalima.

Ova informacija, na engleskom, inicijalno je objavljena na portalu Natural News 14. januara, a zatim su je narednog dana prenijeli portali News Punch i Expose News, za koje smo i ranije dokazali da objavljuju dezinformacije.

Vrlo je mala vjerovatnoća da bi odluka predsjednika jedne države da prisilno vakciniše građane protiv kovida prošla “ispod radara”, zbog čega ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article