Svjetski ekonomski forum nije Srbiji “oduzeo” Vojvodinu 

345

Turbulentna dešavanja na Kosovu koja su obilježila prethodne sedmice poslužili su kao povod za podsjećanje na stare neistine o oduzimanju teritorije Srbije i produbljivanje narativa o potiranju srpskog naroda. 

Tako se u jednoj objavi na Fejsbuku tvrdi da će Srbija morati da brine o otcjepljenju još jedne pokrajine i to Vojvodine. U objavi je podijeljena objava stranice “Beograd info” u kojoj se vidi izmijenjena karta Srbije i tumačenje autora te objave: 

“Od juče, stoji Srbija bez Vojvodine i Kosova i Metohije! Vlast i vođa da objasne narodu Srbije zašto na sajtu Svetskog Ekonomskog Foruma sa kojim je premijerka Srbije Ana Brnabić potpisala sporazum i otvorila Centar za četvrtu industrijsku revoluciju, od juče, stoji Srbija bez Vojvodine i Kosova i Metohije!”, piše u toj objavi

Tvrdnja da Srbija ostaje bez Vojvodine nije tačna i na to smo već ukazali u našoj analizi objavljenoj par mjeseci ranije. 

U objavi profila “Beograd info” koja datira od maja navedeno je da je na zvaničnom veb sajtu Svjetskog ekonomskog foruma postavljena fotografija Srbije bez Vojvodine u svom sastavu.  

Međutim, ta informacija nije u potpunosti tačna.   

Tačno je da fotografija postoji, ali nije objavljena na sajtu SEF-a, već na portalu Europeandialogue.org. Nije moguće pronaći detaljnije informacije o ovom sajtu, osim što je istaknuto da se bavi analitičkim pristupom evropskim temama poput energije i bezbjednosti.  

Sporna fotografija je postavljena na stranici koja nosi URL “Serbia-Kosovo-Map“. Na sajtu, osim karte, ne stoji nikakvo dodatno objašnenje, niti je navedeni zašto je teritorija Srbije obojana oker bojom, a Vojvodina sivom. 

Činjenica je da fotografija nema veze sa Svjetskim ekonomskim forumom, niti njegovim zvaničnim veb sajtom koji izgleda potpuno drugačije. 

Jedina veza između sporne fotografije i te međunarodne organizacije jeste logo SEF-a koji je istaknut iz nekog razloga na veb sajtu Europeandialogue.org sa strane u vidu banera. Ispod njega, na naslovnoj strani su klikabilni linkovi za kladionicu i “bitcoin casino”. 

Na osnovu prethodnih činjenica, objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest i neutemeljeno.   

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ocjenom „Neutemeljeno“ označeni su medijski izveštaji koji se ne baziraju na jasnom izvoru i za koje se istraživanjem ne može utvrditi ko su izvori za tvrdnje iznete u članku. 

In this article