Tačno da je Greta obrisala tvit, ali ne i da je rekla da će svijet završiti 2023. godine

568
tamara-nikcevic-tvit

Zagovornica borbe protiv klimatskih promjena, ali i dežurna meta raznih dezinformatora već godinama unazad je Greta Tunberg.

“Greta Thunberg izbrisala je tweet iz 2018. u kojem je tvrdila da će svijet završiti 2023. Godine” – naslov je članka jednog marginalnog portala koji su podijelili korisnici Fejsbuka (ovdje i ovdje).

Tačno je da je klimatska aktivistkinja obrisala tvit koji je objavila još 2018. godine
Međutim, nije tačno da je Tunberg tada tvrdila da će svijet završiti 2023. godine.
                                                                       
Tunberg je zapravo objavila link do članka Grit post-a i citirala u tvitu dio članka koji je naknadno izbrisan, ali  se u njegov sadržaj moguće uvjeriti s obzirom na to da je tekst inicijalno objavljen na Forbes-u.  

Citat koji je ekološka aktivistkinja objavila u tvitu je zapravo stav profesora atmosferskih nauka sa Univerziteta Harvard, Džejmsa Andersona, kojeg je autor članka Forbes-a nespretno parafrazirao navodeći da će svijetu doći kraju 2023. godine ako ne prestanemo sagorijevati fosilna goriva.

Anderson nije rekao da će klimatske promjene „zbrisati cijelo čovječanstvo“ ukoliko se upotreba fosilnih goriva ne prekine „u narednih pet godina“, kako je to objavio Forbes.

„To je potpuna izmišljotina“, rekao je Anderson AFP-u.

Pojasnio je da je tokom jednog seminara prikazao najnovija zapažanja o zapremini arktičkog morskog leda – konkretno o ledu koji pluta na Arktičkom okeanu – i dao izjavu da „trenutna posmatrana stopa gubitka zapremine plutajućeg leda pokazuje da neće biti plutajućeg leda do 2022. godine.

“Prisutnima je bilo jasno da sam govorio o plutajućoj zapremini leda u podacima prikazanim na slajdu, a ne o arktičkom ledu uopšte“, pojasnio je Anderson, dodajući, „dakle, ‘brisanje čovečanstva do 2022.’ je potpuno izobličenje onoga što sam rekao ili mislio na kolokvijumu Univerziteta u Čikagu 2018. Nikada ne bih dao takvu izjavu”, dodao je on.

Faktčekerski portal Snopes takođe se bavio ovim tvrdnjama. U analizi navode da je Tunbergova izbrisala tvit koji je ponavljao nepreciznu parafrazu seminarskog govora klimatologa iz 2018. Dodaju da iako je činjenica da je izbrisala ovaj tvit, tvrdnje koje su se našle u tvitu – da će čovječanstvo završiti 2023. su lažne.

Ovaj sadržaj dobija ocjenu dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article