Popularni američki voditelj, Taker Karlson, poznat po desnim stavovima i konzervativizmu, proljetos je napustio Fox i upustio se u solo vode. Na mreži X sada nastavlja da promoviše opskurni sadržaj, a o tome je Raskrinkavanje već pisalo.  

S obzirom na to da je rekao “zbogom” Fox-u (ili Fox njemu) odmah su se pojavile spekulacije da bi mogao završiti na malim ekranima na drugoj strani svijeta. Russia Today mu se čak obratio putem društvenih mreža i dobio je poruku da je tamo dobrodošao. Priča je u međuvremenu zamrla, Karlson se batrga za lajkove na X-u, a u priču se u mimohodu uplela još jedna ruska televizija. Informacija je stigla i do nas, pa su korisnici društvenih mreža došli do zaključka:  

Karlson Taker prešao da radi u Rašn Tudej!!! Ovo je VELIKOOOO!!! 

Post prate komentari poput: “Tačdaun za Putina protiv Bajdena” isl. 

Taker nije prešao da radi za “Rašn Tudej”. Pometnju je izazvala ruska televizija Rossiya 24, koja je emitovala tizer, u kojem se vidi Karlson kako iznova izgovara riječ “Rusija”. Iz tizera se naslućuje da bi on trebalo da vodi neku emisiju na toj TV stanici, uz parolu: “Popularni američki prezenter prelazi na novi nivo…” 

Međutim, kako je ova informacija zaintrigirala svjetsku javnost, mediji su se direktno obratili Karlsonu, koji je dao nekoliko komentara. Među njima se izdvaja onaj da naravno da neće raditi za ruske medije, da je u pitnaju gomila besmislica, te da je takva pomisao apsurdna

Rossiya 24 emitovala je tizer oko 20-og septemba, ali se Taker na toj TV stanici do danas nije pojavio, što znači da je u pitanju – lažna vijest. Karlson, dakle, niti radi za Russia Today, niti za Rossiya 24. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article