Na društvenim mrežama već neko vrijeme kruže špekulacije da su se u proizvodnji namirnica koje konzumiramo počeo dodavati novi sastojak – insekti.  

Teorija je “evoluirala” u novu verziju, pa sada korisnici društvenih mreža tvrde i da se insekti nalaze u sastavu ljekova. (1, 2, 3

“Stigli su insekti i u „lekove„! Od skoro ubacuju kao dodatak šelak (insekte) u oligovit i bevipleks, kao verovatno i u mnoge druge proizvode”, navodi se između ostalog u objavama. 

Da konzumiranjem hrane koja sadrži šelak ne jedemo bube, pisali smo više puta do sada.  

Šelak je jestiva prirodna smola koja se godinama koristi u prehrambenoj industriji za ukrašavanje i zaštitu namirnica i njihovog izgleda. Proizvodi se od lučenja nekih insekata porodice coccidis na granama raznih stabala međutropskih zona Azije. Nakon berbe, prolazi proces obrade, a potom se stavlja u promet u različitim oblicima (štapići, zrna, ljuspice). 

Kao takav, ulazi u sastav pojedinih farmaceutskih proizvoda. 

Na vebsajtu farmaceutske kompanije Galenika iz Srbije smo u ponudi pronašli dva lijeka koja su istaknuta u Fejsbuk objavi. 

Dok je kao sastojak Beviplex B Kompleksa naveden i šelak, za drugi lijek Oligovit nismo potvrdili da se nalazi u njegovom sastavu.  

Predstavnici kompanije Galenika za Crnu Goru, u izjavi za Raskrinkavanje, potvrdili su da šelak jeste bio u sastavu ovih tableta, da je potom optimizacijom taj aditiv zamijenjen, ali da su tablete sa šelekom i dalje dostupne na tržištu. 

“Oligovit film tablete i Beviplex film tablete su dodaci ishrani za čiju se proizvodnju do prve polovine tekuće godine, koristila Opaglos glazura koja sadrži šelak. Razlog prestanka korišćenja ovog aditiva, odnosno glazure, je optimizacija proizvodnje kojom je zamenjen finiš sloj ovih tableta usled izbacivanja boje titan-dioksid. Optimizacija je sprovedena u skladu sa izmenom EU regulative. Prema EU regulativi, svi proizvodi stavljeni na tržište pre stupanja na snagu iste se mogu prometovati do kraja roka isteka. Tako da na tržištu verovatno ima Beviplex ftbl i Oligovit ftbl koji u sebi imaju pomenuti šelak”, pojasnili su za Raskrinkavanje. 

Predstavnici farmaceutske kompanije Galenika naglašavaju da je šelak “odobreni prehrambeni aditiv u Evropskoj uniji”, te da se koristi u proizvodnji hrane, ali i mnogih farmaceutskih proizvoda.  

Kredibilni izvori, specijalizovani za oblast farmacije, pojašnjavaju: 

“U farmaceutskoj industriji, šelak je veoma cijenjen zbog svoje sposobnosti da obezbijedi zaštitni premaz za ljekove koji su osjetljivi na vlagu, svjetlost ili vazduh, a koji mogu da degradiraju potenciju lijeka. Šelak takođe pomaže da se prikrije ukus i miris ljekova, čineći ih prijatnijim za pacijente”. 

Upotreba šelaka podliježe propisima i smjernicama regulatornih tijela u Evropskoj uniji, kao i u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se osiguralo da je bezbjedan za ljudsku ishranu i upotrebu.  

Na veb sajtu američkog Nacionalnog instituta za zdravlje je istaknuto da je šelak sigurna, netoksična, hipoalergena supstanca, bez mirisa i ukusa, koju je 2011. godine odobrila vladina Uprava za hranu i ljekove. 

Dakle, jasno je da šelak nije nikakva nova supstanca u sastavu ljekova, već se godinama koristi u prehrambrenoj industriji, a upotrebu ovog aditiva u hrani i ljekovima kontrolišu nacionalna i nadnacionalna regulatorna tijela. 

Objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

In this article