Izrael nije bombardovao crkvu Svetog Porfirija u Gazi 

908

Na Fejsbuku se pojavila informacija da je Izrael bombardovao pravoslavnu crkvu Svetog Porfirija u Gazi. (1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8

“Izrael je upravo bombardovao treću najstariju crkvu na svijetu. Pravoslavna crkva Svetog Porfirija u Gazi bila je stara 1616 godina” 

Pravoslavlje strada kao obaveza, kao po dogovoru! Izrael je upravo raznio treću najstariju Crkvu na svijetu! Pravoslavna Crkva Svetog Porfirija u Gazi bila je stara 1616.godina!”, neki su od komentara korisnika društvenih mreža. 

Tvrdnja da je Izrael bombardovao, odnosno “raznio” crkvu Svetog Porfirija u Gazi nije tačna, a navode je demantovala crkvena administracija. 

Na zvaničnoj Facebook stranici te vjerske ustanove je objavljeno da je crkva i dalje netaknuta: 

“Dragi voljeni u Hristu. Obavještavamo vas da je Crkva svetog Porfirija u Gazi netaknuta i djeluje u službi zajednice. Vijesti koje kruže o oštećenju crkve su lažne. Cijenimo vašu brigu za sigurnost naše crkve i naroda i molimo vas da se molite za nas”, navodi se u cemantu administracije crkvu Svetog Porfirija. 

Pravoslavna Crkva svetog Porfirija, nazvana po biskupu Gaze od 395. do 420. godine, najstarija je aktivna crkva u Gazi, a datira još od petog vijeka.  

Sedmi je dan sukoba izraelske vojske i Hamasa u kojima je više od 2.800 ljudi izgubilo život.  

Objave sa Fejsbuka dobijaju ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Edit: 20.10.2023.

U međuvremenu su brojni mediji objavili da je kompleks grčke pravoslavne crkve Svetog Porfirija u Gazi bombardovan 20. oktobra.

In this article