Teniser kolabirao zbog jakih grčeva, a ne vakcine

2396
manipulacija-cinjenicama-ao

Odluka organizatora ovogodišnjeg Australijan Opena (AO) da samo vakcinisani teniseri/ke mogu učestvovati na prvom Grend slemu sezone, iskorišćena je od pojedinaca i pokreta koji zagovaraju antivakserske stavove kao dobra prilika za „potvrđivanje“ njihovih uvjerenja i „dokazivanje“ štetnog uticaja vakcina protiv koronavirusa – u ovom slučaju na sportiste i ostale učesnike AO.

Nakon objava koje insinuiraju da je sakupljačici lopti, tokom jednog od mečeva odigranih na AO, pozlilo zbog vakcine protiv COVID-19, slična matrica primijenjena je i u slučaju kada je nakon iscrpljujućeg meča na teren pao šesnaestogodišnji teniser, Čeh Jakub Menšik.

“Jedna taze sa AUSTRALIJAN opena…… IZNENADA pao i izneli ga u kolicima…“, navodi se u objavi na Facebook-u uz snimak članka koji je objavio Kurir.rs. U samom tekstu na portalu se ne navodi razlog zbog kojeg je teniser kolabirao.

Uzimajući u obzir da su objave na tom profilu dominantno kreirane protiv vakcinacije, uz često dijeljenje netačnog i neprovjerenog sadržaja, nameće se zaključak da je i ova imala za cilj navođenje čitalaca na pogrešan zaključak što između ostalog i potvrđuju pojedini komentari ispod objave.

Međutim, inostrani mediji (ausports, thesun, nine…) istog dana objavili su da je teniser kolabirao usljed bolova prouzrokovanih jakim grčevima, na koje se žalio i tokom meča. Ozbiljnijih posljedica nakon toga nije bilo.

Takve i slične tvrdnje česte su posljednjih dana na internetu, a zajedničko im je da direktno ili između redova pokušavaju povezati kolapse sportista na terenu sa vakcinama protiv COVID-19.

Trenutno nema dokaza da su kolapsi sportista na terenu i iznenadne srčane smrti povezani s vakcinama protiv COVID-19. Takođe, nema dokaza da su miokarditis i perikarditis, koji su priznate nuspojave COVID-19 mRNA vakcina, uzroci tih tragičnih događaja kod sportista. Mladi s ovim nuspojavama se brzo oporavljaju.

Svjetska fudbalska federacija FIFA kaže da nije upoznata s porastom broja slučajeva srčanih zastoja kod fudbalera i da nije dobila prijave o slučajevima povezanim s vakcinama protiv COVID-19. Ova izjava je uslijedila nakon viralnih objava koje povezuju vakcinaciju sa sportistima koji kolabiraju zbog srčanih problema“, javlja Reuters Fact Check na Twitteru.

FIFA ima službeni registar ovakvih slučajeva. U periodu 2014.-2018. su prijavljena 617 slučaja iznenadne srčane smrti te 142 slučaja u kojima su sportisti preživjeli. Vodeći uzrok, u 76% slučajeva je bolest koronarne arterije, prenosi portal Vakcine.ba.

Dakle, vijest da je mladi teniser kolabirao jeste tačna, ali ne do kraja.

Ovaj sadržaj ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article