vakcine-i-ao

Novak Đoković bio je u centru pažnje uoči i tokom australijskog grend slema. Fama u kojoj se dovode u vezu vakcine i AO trajala je do samog kraja turnira.

Naime, kada bilo koji sportista kolabira, antivakseri na društenim mrežama kao po komandi uzviknu – od vakcine je! Ipak, zdravstvene probleme nemaju samo sportisti, već i ljudi u njihovom okruženju, a antivakseri i tada krive vakcinu.

Svijet je obišao video sakupljačice lopti kojoj je pozlilo tokom meča na Autralian openu, kao i hitra reakcija tenisera koji su joj priskočili u pomoć.

Princip je ostao isti – okrivljena je vakcina.

„AUSTRALIJAN cirkus open….‼ Nije lud NoVak Đoković…..“, tvrdnja je koja prati objavu.

Na sreću, mlada djevojka nije imala ozbiljnijih zdravstvenih problema pa je, kako je izvijestio Rojters, ubrzo poslata kući.

Da nema ozbiljnijih problema i da nema sumnje da se u vezu dovode vakcine i AO izvijestio je i australijski 7News.

Slične objave analizirale su i naše kolege iz Faktografa.

S obzirom na činjenicu da nema dokaza da je djevojci pozlilo od vakcine, ovu objavu ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article