vakcine-i-ao

Novak Đoković bio je u centru pažnje uoči i tokom australijskog grend slema. Fama u kojoj se dovode u vezu vakcine i AO trajala je do samog kraja turnira.

Naime, kada bilo koji sportista kolabira, antivakseri na društenim mrežama kao po komandi uzviknu – od vakcine je! Ipak, zdravstvene probleme nemaju samo sportisti, već i ljudi u njihovom okruženju, a antivakseri i tada krive vakcinu.

Svijet je obišao video sakupljačice lopti kojoj je pozlilo tokom meča na Autralian openu, kao i hitra reakcija tenisera koji su joj priskočili u pomoć.

Princip je ostao isti – okrivljena je vakcina.

Na sreću, mlada djevojka nije imala ozbiljnijih zdravstvenih problema pa je, kako je izvijestio Rojters, ubrzo poslata kući.

Da nema ozbiljnijih problema i da nema sumnje da se u vezu dovode vakcine i AO izvijestio je i australijski 7News.

Slične objave analizirale su i naše kolege iz Faktografa.

S obzirom na činjenicu da nema dokaza da je djevojci pozlilo od vakcine, ovu objavu ocijenili smo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

In this article