Teorija VS Dokaz: Fotografija iz parka ne dokazuje da se Đoković vakcinisao

1615

Prvorangirani teniser svijeta Novak Đoković puno puta našao se na meti kritika zbog svojih stavova i postupaka, koji, po mnogima, ukazuju na to da je srpski teniser antivakser.

Iako nikada otvoreno nije rekao da je protiv anti-kovid vakcine, Đoković je izjavama poput one da je protiv obavezne vakcinacije i da smatra da svako treba da ima mogućnost izbora, bacio sumnju na potencijalne antikvaskerske stavove.

Rezervisan stav Đokovića prema vakcinaciji postao je aktuelna tema otkad se pojavila informacija da će na predstojećem Australian Open-u moći da učestvuju samo teniseri koji su primili vakcinu protiv koronavirusa.

I dok se čeka rasplet cijele situacije oko Đokovićevog učešća na Australian Openu, koje je uslovljeno obaveznom vakcinacijom, pojedini mediji prenijeli su vijest da se prvi reket svijeta vakcinisao protiv koronavirusa.

„Đoković se vakcinisao protiv koronavirusa“, naslov je portala CDM, koji tvrdi da su to prenijeli američki mediji.

„Novak Đoković vakcinisao se protiv koronavirusa, prenose američki mediji. Srpski teniser je bio na muzičkom festivalu na Central Parku u Njujorku, gdje su mogli da uđu isključivo vakcinisani“, piše CDM.

Da se Đoković vakcinisao, i to tajno, tvrdi i srpski Kurir.

„OVO JE DOKAZ DA SE ĐOKOVIĆ TAJNO VAKCINISAO: Švajcarci objavili fotografiju kao argument“, glasi naslov njihovog članka.

Slično kao i CDM, Kurir se poziva na objavu stranih medija, konkretno na teoriju koju je iznio jedan švajcarski portal, takođe na osnovu činjenice da je Đoković prisustvovao muzičkom festivalu u Central Parku.

Iako pomenuti portali u svojim naslovima tvrde da se Đoković vakcinisao, a Kurir čak navodi i da postoji dokaz, ta informacija do danas nije zvanično potvrđena niti od strane tenisera, niti od bilo kojeg relevantnog izvora, a uz to i ne postoji bilo kakav valjan dokaz koji bi potvrdio takve navode.

Štaviše, Kurir u svom tekstu navodi da je Argauer Cajtung napravio je “novu teoriju oko Đokovića”, ali u naslovu sa teorije prelaze na dokaz i eksplicitno tvrde da je dokazano da se najbolji teniser današnjice tajno vakcinisao.

Naime, ono što su CDM i Kurir, pozivajući se na strane medije, prezentovali kao dokaze da se Đoković vakcinisao, ne može biti mjerodavno iz prostog razloga što je tvrdnja da je Đoković prisustvovao događaju na kojem mogu biti samo vakcinisani – netačna.

Informacija da je Đoković prisustvovao ljetnjem festivalu u njujorškom Central parku je tačna, međutim nije istina da su tom događaju mogli prisustvovati samo oni koji su vakcinisani protiv kovida.

„Događaj će pratiti sve državne i lokalne propise u vezi sa velikim događajima na otvorenom, uključujući ograničene kapacitete, maske i socijalnu distancu mjesta za sjedenje. Za ulaz na festival je potrebna karta, dokaz o vakcini i/ili negativnom testu na COVID i zdravstveni pregled – poput upitnika i provjere temperature“, navodi se u rasporedu za festival, koji je objavljen za zvaničnom sajtu Centarl parka.

Činjenica da Đoković nije morao biti vakcinisan da bi ušao na festival opovrgava tvrdnje koje su utemeljene na spornoj informaciji.

Da je malo vjerovatno da se Đoković vakcinisao, pa makar i tajno, potvrđuju poruke koje upućuju srpskom teniseru ovih dana.

„Premijer australijske države Viktorija Den Endrjus veoma jasno je poručio najboljem teniseru svijeta, osvajaču 20 gren slem titula i devetostrukom šampionu Australijan opena da bez vakcine neće moći da dođe u Melburn. -Nije važno kolika ste zvijezda. Bez vakcine nema učešća na turniru. Te titiule te neće zaštititi. Jedina titula koja će te zaštititi je da možeš da kažeš da si primio prvu dozu i da si primio drugu dozu – poručio je premijer Endrjus“, prenosi portal N1.

Da će na Australijan openu moći da igraju samo vakcinisani teniseri i da će Đoković prije ili kasnije morati da se vakciniše, smatra nekadašnji australijski teniser Tod Vudbridž.

O čitavoj ovoj temi, spekulacijama, predviđanjima pisao je i srpski sport Blic, koji nigdje ne pominje da se Đoković vakcinisao.

Informacija da se Đoković vakcinisao protiv kovida nije potvrđena od samog tenisera, niti od bilo koga iz njegovog tima, kao ni od strane bilo kojeg drugog relevantnog izvora.

Sa druge strane, tvrdnja da se Đoković vakcinisao zasnovana je na indicijama i netačnim i neprovjerenim informacijama.

Uzimajući u obzir sve navedene podatke, objave sa portala CDM i Kurir u kojima imamo priliku da pročitamo da se Đoković vakcinisao protiv kovida, označavamo kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

___

Edit: 18.10.2021.

Portal Kurir objavio je ispravku u svom origanalnom tekstu, jasno koristeći etički standard profesionalnog postupanja novinara i demantovao prvobitne navode i njima dajemo ocjenu Demantovano. Ocjena “Demantovano” se daje u slučajevima kada medij utvrdi da je sadržaj potpada pod neku od gore opisanih negativnih ocjena koji je objavio ocijenjen nekom od navedenih ocijena i onda ga demantuje na jasan i vidljiv način, u skladu sa principima objave demantija.