Pojavu pandemije koronavirusa, koja i dalje traje, u stopu prate brojne teorije zavjere o tome kako su je smislili svjetski moćnici da bi kontrolisali živote ljude, čipovali ljude, smanjili broj svjetske populacije …

Jedna od takvih teorija zavjere se može naći na jednom fejsbuk profilu na kome je podijeljen video snimak pod nazivom “Predrag Petković- Jeziv Rokfelerov dokument o covid-19 i vakcinaciji”. Video koji traje 12 minuta je preuzet sa youtube kanala “Ključevi univerzuma” i ima 203.800 pregleda.

Konzumentima ovog video sadržaja se objašnjava da je pandemija Covid-19 smišljena unaprijed od strane svjetskih moćnika, a kao dokaz za to se nudi u video snimku “dio iz bilježnice Rokfelerovog plana za eugenetiku i rat koji se sastoji iz tri faze”

U video snimku se navodi:

Dalje se pojašnjava da u trećoj fazi ako većina odbije ili izbjegne vakcinaciju biće pušteni hibridni virusi SARS-HIV-MERS.

Autor u video snimku pojašnjava i kako je bivši predsjednik afričke države Burundija Pjer Nkurunziza na početku cijele korona histerije tvrdio da je ona prevara i kako je protjerao iz države članove Svjetske zdravstvene organizacije jer nije htio da pristane na zaključavanja, nakon čega je umro i da je proglašeno da je umro od korone.

U zvaničnom saopštenju Vlade ove države navedeno je da je Nkurunziza umro od srčanog napada

Autor zaključuje kako se plan globalističkih sila, SZO, Rokfelera, Rotšilda, Bil Gejtsa i dalje nastavlja i ako se zaista ozbiljno ne pobunimo vrlo brzo ćemo doći u situaciju “da nas ubijaju  nošenjem maski, policijskim časom”, da je tendencija “da kompletan imunološki sistem propadne, da ne vidimo sunce, ne dišemo vazduh…”

Ovim navodnim Rokfelerovim planom koji se proširio društvenim mrežama pod nazivom “Operacija Lockstep” bavio se sredinom jula Snopes,  koji u tekstu pojašnjava da je Fondacija Rokfeler prije 10 godina finansirala vježbu planiranja scenarija koji je predviđao kako hipotetički budući događaji mogu da utiču na razvoj tehnologije.

Snopes dalje navodi da ne postoji dokument koji je nazvan “Operacija Lockstep” i da su oni koji šire te glasine povezali tu operaciju sa izvještajem pod nazivom “Scenariji za budućnost tehnologije i međunarodnog razvoja” koji je Rokfelerova fondacija objavila 2010. godine.

Snopes pojašnjava da dokument predviđa četiri scenarija od kojih se jedan nazvan “Lock Step” bavi globalnom pandemijom, kao i da se tekst koji se socijalnim mrežama širi  pod nazivom “prva faza” nigdje ne pojavljuje u dokumentu Rokfeler Fondacije, odnosno u odjeljku “Lock Step”. Uz to, ističe Snopes, riječ kovid se nigdje u dokumentu Rokfeler Fondacije ne pominje.

Raskrinkavanje je i ranije objavilo više tekstova o teorijama zavjere u koje je uključen brojni svjetski moćnici uključujući i  Dejvida Rokfelera. Među njima su da Rokfeler fondacija nudi plan masovnog praćenja američkih građana, da je Dejvid Rokfeler jedan od vladara iz sjenke koji sprema čipovanje čovječanstva, kao i da je on uključen u dio tajnog plana koji je napravljen u prošlom vijeku da se svjetska populacija sa šest milijardi ljudi smanji i da se ostavi samo milijarda.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere