Čipovanje stanovništva od strane moćnika stara je teorija zavjere. Nedavno je ponovo postala aktuelna na društvenim mrežama.

Među korisnicama društvene mreže Facebook dijeli se post u kojem, između ostalog, piše:

“Vatikan zahteva od Srpskih vlasti da se svi Srbi u što kraćem roku čipuju, kako bi im skorijoj budućnosti bilo omogućeno da pristupe evropskoj uniji.” Iz Vatikana su poručili Srbiji, da bi neka država mogla da pristupi EU , mora da prati trendove EU i da se pridržava njenih pravila. A najnoviji trend ,a uskoro i obavezno pravilo EU jeste upravo čipovanje svih građana evropske unije i bez toga neće biti moguće pristupiti joj i postati njen član.

Tvrdnje o obavezi čipovanja kao uslovu za članstvo u EU potpuno su neutemeljene, jer ta tema nikada ranije, u više ciklusa proširenja EU i procesima koji su tome prethodili, nije ni spominjana kao realna opcija, posebno imajući u vidu činjenicu da se radi o nečemu što se apsolutno kosi sa svim pravima koje građani Evropske unije uživaju.

Raskrinkavanje je u maju uradilo analizu ove koja se sada ponovo pojavljuje na društvenim mrežama.

Servis AFP Činjenice je kontaktirao portparola Vatikana Matea Brunija (Matteo Bruni), koji je rekao da medijski izveštaj sa ovim tvrdnjama “apsolutno nema osnova i potpuno je netačan.” Portparol Evropske komisije takođe je za AFP negirao navode iz teksta koji se odnose na EU:

“Kategorički demantujemo da će EU predložiti ili da razmatra zakon koji bi uveo obavezu mikročipovanja građana EU. To je apsolutno netačno,”

O ovim lažnim tvrdnjama koje povezuje Vatikan sa čipovanjem pisao je i portal Fake News Tragač:

Posle slučaja Vatiliks koji je usled procurelih vatikanskih dokumenata otkrio navodnu korupciju koja se dogodila u toj državi, uvedene su nove sigurnosne mere. Sveštenstvu i zaposlenima nisu ugrađivani čipovi, već su izdate lične karte sa mikročipovima koje je moguće pratiti.

Navodi iz ovog Fejsbuk posta su potpuno netačni  i neutemeljeni, i dajemo mu ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Viralne objave: Lažna vijest