Teorija zavjere “pronalazača bosanskih piramida”

Koronavirus je iz korijena je promijenio svijet, paralisao ekonomiju i učinio da normalne aktivnosti pojedinca, postanu rizik po javno zdravlje. I pored toga što je za samo nekoliko mjeseci registrovano preko 29 miliona zaraženih koronavirusom, dok je preminulo preko 900 hiljada kovid pozitivnih pacijenata, mnogi „stručnjaci“ tvrde da je u pitanju vješto isplaniran i medijski …

1374

Koronavirus je iz korijena je promijenio svijet, paralisao ekonomiju i učinio da normalne aktivnosti pojedinca, postanu rizik po javno zdravlje. I pored toga što je za samo nekoliko mjeseci registrovano preko 29 miliona zaraženih koronavirusom, dok je preminulo preko 900 hiljada kovid pozitivnih pacijenata, mnogi „stručnjaci“ tvrde da je u pitanju vješto isplaniran i medijski podržan projekat

Semir Osmanagić, koji se predstavlja kao “pronalazač bosanskih piramida”, u video snimku (Do kad će ovo trajati), koji na Youtube-u ima preko 180 hiljada pregleda, a dijeli se društvenom mrežom Fejsbuk, tvrdi da su kreatori  ovog  projekta, poučeni ranijim iskustvima, smišljeno izazvali ogroman strah.  Osmanagić navodi i da, oni koji stoje iza svega, namjerno odlažu proizvodnju vakcine, što, kako ističe,  nije bio slučaj sa pandemijom svinjskog gripa iz 2009. godine.

Osmanagić u snimku tvrdi:„Kada su 2009. godine iz SZO, proglasili, kroz usta tadašnje generalne sekretarke Margaret Čen, pandemiju svinjske gripe H1N1, sljedeći dan je švicarska farmaceutska korporacija (riječ je inače o multi-nacionalnoj korporaciji čije sjedište jeste u Bazelu ali njome upravlja američki kapital), svijetu objavila da imaju vakcinu. Ta pandemija je kao rezultat, imala štampanje odnosno prozivodnju, tri milijarde vakcina. Riječ je o unosnom poslu. Pandemija iz 11. marta 2020. prema arhitektima ovog projekta, nije ponovila tu grešku. U momentu kada je objavljeno da vakcina postoji, prije 11 godina, splasnuo je strah u svijetu. Stoga su ovdje od samog početka rekli da će pandemija trajati 18 mjeseci“.

Međutim samo nekoliko dana nakon što je objavljen ovaj materijal, oglasila se pres služba Svjetske zdravstvene organizacije, saopštenjem u kom se navodi,  da se ne zna kada će pandemija koronavirusa biti završena. U saopštenju koje su, između ostalih,  prenijeli  ALJAZEERA, i RTCG,  stoji da u SZO smatraju da  će virus biti  stavljen  pod kontrolu,  u roku od dvije godine.

Portal za provjeru činjenica, Raskrinkavanje.ba bavio se teorijama zavjere koje plasira Osmanagić i razobličio mnoge njegove tvrdnje:Kako navodi Reuters u članku od 12. juna 2009. godine, ta farmaceutska kompanija je objavila da je napravila prvu seriju vakcina za testiranje, i dodala kako ne očekuje da će vakcina biti odobrena prije jeseni te godine. U periodu od septembra do novembra 2009, tri vakcine protiv H1N1 koje je proizveo Novartis su odobrene u nekoliko zemalja.

Za razliku od virusa iz porodice korona, vakcine za gripu su postojale i prije H1N1 pandemije, stoga je proces razvoja vakcine za tu bolest bio jednostavniji i brži.

Osmanagić navodi i da je prema njegovom mišljenju,  jedno biološko oružje iskorišteno da nam se oduzmu sva prava. Kaže i da će u budućnosti,  svaki put  kada nas  službeni mediji zaspu informacijama koje izazivaju strah, biti normalno da se ne krećemo,  ne izlazimo,  ne udružujemo i ne tražimo nazad svoja ljudska prava i slobode.“A većina će biti tako istrenirana, da će oni, vršiti pritisak na manjinu, da će oni oduzimati prava toj manjini, da će im oni nametati, da moraju poštovati preporuke, uredbe ili novodonesene zakone o vakcinama, o zatvaranju među četiri betonska zida i slično.”“Mi smo imali različite sisteme – diktatorske, komunističke, fašističke, nacističke, ali koji su bili ograničeni na jednu ili nekoliko država. Sada govorimo o nemogućnosti izražavanja, na ogromnoj, globalnoj skali” zaključuje Osmanagić.

Činjenice su,  da samo Bosna i Hercegovina, iz koje dolazi Semir Osmanagić, od početka godine pa do polovine septembra, ima više od 23 hiljade oboljelih od kovida 19, dok je bitku sa koronavirusom u toj zemlji, zvanično izgubilo više od 700 ljudi. Takođe, doktori širom planete, danonoćno pokušavaju da pronađu pouzdanu vakcinu, koja bi spasila živote i ljudima omogućila da se vrate starim navikama. Vanredne situacije, iziskuju vanredno ponašanje, pa su  nadležni kojima je javno zdravlje na prvom mjestu, kretanje ograničavali, samo kad je to bilo neophodno, odnosno, kad je epidemiološka situacija bila  ekstremno prijetećeg karaktera.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere

Autor:

Tijana Velimirovic

Objavljeno:

15/09/2020

Ocjena:

Raskrinkano, Teorija zavjere