Koronavirus je iz korijena je promijenio svijet, paralisao ekonomiju i učinio da normalne aktivnosti pojedinca, postanu rizik po javno zdravlje. I pored toga što je za samo nekoliko mjeseci registrovano preko 29 miliona zaraženih koronavirusom, dok je preminulo preko 900 hiljada kovid pozitivnih pacijenata, mnogi „stručnjaci“ tvrde da je u pitanju vješto isplaniran i medijski podržan projekat

Semir Osmanagić, koji se predstavlja kao “pronalazač bosanskih piramida”, u video snimku (Do kad će ovo trajati), koji na Youtube-u ima preko 180 hiljada pregleda, a dijeli se društvenom mrežom Fejsbuk, tvrdi da su kreatori  ovog  projekta, poučeni ranijim iskustvima, smišljeno izazvali ogroman strah.  Osmanagić navodi i da, oni koji stoje iza svega, namjerno odlažu proizvodnju vakcine, što, kako ističe,  nije bio slučaj sa pandemijom svinjskog gripa iz 2009. godine.

Osmanagić u snimku tvrdi:

Međutim samo nekoliko dana nakon što je objavljen ovaj materijal, oglasila se pres služba Svjetske zdravstvene organizacije, saopštenjem u kom se navodi,  da se ne zna kada će pandemija koronavirusa biti završena. U saopštenju koje su, između ostalih,  prenijeli  ALJAZEERA, i RTCG,  stoji da u SZO smatraju da  će virus biti  stavljen  pod kontrolu,  u roku od dvije godine.

Portal za provjeru činjenica, Raskrinkavanje.ba bavio se teorijama zavjere koje plasira Osmanagić i razobličio mnoge njegove tvrdnje:

Za razliku od virusa iz porodice korona, vakcine za gripu su postojale i prije H1N1 pandemije, stoga je proces razvoja vakcine za tu bolest bio jednostavniji i brži.

Osmanagić navodi i da je prema njegovom mišljenju,  jedno biološko oružje iskorišteno da nam se oduzmu sva prava. Kaže i da će u budućnosti,  svaki put  kada nas  službeni mediji zaspu informacijama koje izazivaju strah, biti normalno da se ne krećemo,  ne izlazimo,  ne udružujemo i ne tražimo nazad svoja ljudska prava i slobode.

Činjenice su,  da samo Bosna i Hercegovina, iz koje dolazi Semir Osmanagić, od početka godine pa do polovine septembra, ima više od 23 hiljade oboljelih od kovida 19, dok je bitku sa koronavirusom u toj zemlji, zvanično izgubilo više od 700 ljudi. Takođe, doktori širom planete, danonoćno pokušavaju da pronađu pouzdanu vakcinu, koja bi spasila živote i ljudima omogućila da se vrate starim navikama. Vanredne situacije, iziskuju vanredno ponašanje, pa su  nadležni kojima je javno zdravlje na prvom mjestu, kretanje ograničavali, samo kad je to bilo neophodno, odnosno, kad je epidemiološka situacija bila  ekstremno prijetećeg karaktera.

Ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere. Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

Viralne objave: Teorija zavjere