Anti-migrantski narativ i manipulisanje činjenicama o Otvorenom Balkanu

517

Premijerka Italije Đorđa Meloni i premijer Albanije Edi Rama potpisali su sporazum, kojim se stvaraju pretpostavke za uspostavljanje migrantskih centara u Albaniji, a u koji bi se smještali migranti iz voda Italije. Po mnogo čemu ovaj sporazum je sporan, jer neka pitanja ostaju otvorena poput: kako će Albanija prepustiti jurisdikciju Italiji na svojoj teritoriji, ili kako će italijanske sudije presuđivati po zahtjevima za azil ljudima koji su u drugoj zemlji… Ipak, došao je do marginalnih portala u regionu, koji su razvili teoriju.  

Portal pod nazivom SRBJournal piše:  

Da li su ovo su ciljevi projekta Otvoreni Balkan kojeg je pokrenuo Aleksandar Vučić a finansira Džordž Soroš 
Edi Rama i Đorđa Meloni danas su potpisali sporazum koji podrazumeva da prvi migranti stižu već u proleće 2024. Godine. 
Albanija je prihvatila da godišnje primi čak 36.000 migranata iz Italije (čitajte još jednom), godišnje. 
Još jednom kako bi se izbegla zabuna. Projekat Otvoreni Balkan podrazumeva slobodan prolaz ljudi iz Albanije i Srbije, tako da, sve vam je jasno… 
Podsećamo, Narodne patrole su upozorile na ovaj događaj pre nekoliko dana, a skoro ni jedan medij nije preneo to. 

Iz objave je tačno da je predviđeno da prvi migranti stignu u Albaniju na proljeće 2024. i da bi Albanija trebalo da primi oko 36 hiljada migranata godišnje. Nije baš sasvim poznato da Soroš finansira Otvoreni Balkan, ali ga podržava. I onda dolazimo do sporne tvrdnje. 

Mogu li migranti iz Albanije do Srbije? 

U objavi se aludira na to da će, s obzirom na postulate Otvorenog Balkana (čije potpisnice su Srbija, Albanija i Sjeverna Makedonija), Albanija dalje propuštati migrante u Srbiju. To je gotovo nemoguće iz nekoliko razloga.  

Prema sporazumu, infrastrukturu za dva prihvatna centra, koja su u planu, platila bi Italija, dok bi Albanija bila odgovorna za angažovanje zaštitarskih službi i policije. Prevedeno: migranti se ne bi slobodno kretali po Albaniji. To, između ostalog, piše u članu 6 protokola koji su dvije zemlje potpisale:  

“… italijanske vlasti su obavezne da ne dozvole migrantima da izađu iz prostora, ali u slučaju da to urade, posao je albanskih vlasti da ih vrate u kamp. Takođe, nadležni organi albanske strane treba da obezbijede očuvanje reda i javne bezbjednosti na spoljnom obodu područja i tokom kopnenog transporta ka i sa istih područja, koji se obavlja na teritoriji Albanije.” 

Drugo – Edi Rama je iz nekoliko navrata izokola najavio kraj Otvorenog Balkana. 

Treće: ideja slobodnog protoka ljudi, koju je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić najavio od prvog januara 2023. očigledno nije zaživjela. O tome nema vijesti, a Albanija i Sjeverna Makedonija ljetos su otvorile zajednički granični prelaz. Dakle, granica je i dalje tu, pa migranti ne bi mogli tom rutom slobodno do Srbije. 

Četvrto: Albanija i Srbija ne dijele granicu (ako se izuzme Kosovo). 

Peto: objava završava pominjanjem Narodnih patrola – ultradesničarske organizacije koja odavno proganja migrante, a koja dobija prostor na sajtu SRBJournal. 

Sve navedeno ukazuje na to da je neko pokušao da spoji nespojivo, u cilju anti-migrantskog narativa.  

Zbog toga, ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article