Jedna od popularnih tema u Evropi posljednjih dana je sporazum Italije i Albanije, po kojem bi Italijani slali do 36 hiljada migranata godišnje na procesuiranje u migrantske kampove u Albaniji. Sporazum je škakljiv iz više razloga, ali čini se da za sada nema prepreka za njegovo sprovođenje. Bar tako smatra Evropska unija. Prvi migranti iz voda Italije na sjeverozapad Albanije bi trebalo da stignu na proljeće 2024.  

Dežurni analitičar na sve teme, Saša Borojević, gostovao je (42:39) na jednom Jutjub kanalu i to na temu izbora u Srbiji. Usput se dohvatio situacije u Gazi, ali i sporazuma Italije i Albanije. U sinhronizaciji sa voditeljem, Borojević kaže da će migranti iz Albanije biti prebačeni na Kosovo, a pominje se i projekat “Velike Albanije”:  

Borojević: Šta je uradio predsednik Albanije. Potpisao je sa Italijom da će sve migrante da primi u Albaniji. Italija ima problem sa migrantima, oni će biti svi prebačeni u Albaniju. A zašto je to Albanija prihvatila – zato što će sve te migrante da prebace na Kosovo. Edi Rama. A na Kosovu je već poluprazno. Tamo se već ni Albanci ne naseljavaju. Oni imaju masovno iseljavanje. 

Novinar: Sve to pod plaštom stvaranja Velike Albanije i francusko-nemački sporazum… 

Borojević: Sve pod plaštom, tako je… A to sve isti ljudi, bre. Isti ljudi, iste vere… 

… kje na granici? Je l’ imamo mi vojsku na granici? Nemamo, imamo policiju. Koju policiju, bre… Ko čuva granice, pa je li nam otvorena granica, šuplja sa svih strana. Da li će da uđu preko Kosova, Albanije, Crne Gore, pa mogu da uđu odakle god hoće. Mi ne možemo da zaustavimo te ljude.” 

Borojević je kasnije okačio isječke iz gostovanja na svom Fejsbuk profilu, uz poruku:  

MIGRANTE ĆE DA PREBACE NA KOSOVO (niko ne priča o tome) 

Prema sporazumu, Albanija će primati do 36 hiljada migranata godišnje i to ne onih koji stignu do kopna Italije, već onih koji budu presretnuti na moru. Dakle, neće svi biti “prebačeni u Albaniju” kako tvrdi Borojević. Prema potpisanom protokolu, Italijani će biti zaduženi da ne dozvole migrantima da izađu iz kampova. Ako se to, ipak, desi onda je to nadležnost albanskih službi. Tako piše u članu 6:  

“… italijanske vlasti su obavezne da ne dozvole migrantima da izađu iz prostora, ali u slučaju da to urade, posao je albanskih vlasti da ih vrate u kamp. Takođe, nadležni organi albanske strane treba da obezbijede očuvanje reda i javne bezbjednosti na spoljnom obodu područja i tokom kopnenog transporta ka i sa istih područja, koji se obavlja na teritoriji Albanije.” 

Sve to govori da se migranti neće slobodno kretati, pa samim tim i da će teško stići do Srbije ili Kosova.  

Svakako, ne postoji plan, kako to tvrdi Borojević, da se migranti prebace na Kosovo.  

Ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.  

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article