Bajdenov sin i biolaboratorije u Ukrajini – šta kažu činjenice?

590

Invazija Rusije na Ukrajinu traje već 17 mjeseci. Prema podacima Rojtersa, najmanje je 62 295 stradalih, povrijeđenih 61 hiljada, nestalih 15 hiljada, dok je oko 17 miliona raseljenih. 

U javnosti su opet prisutne tvrdnje da Amerika razvija biološko oružje u Ukrajini, o čemu smo pisali više puta.

U jednoj od tih tvrdnji se ističe da je sa tim povezan sin predsjednika Sjedinjenih Američkih Država, Džoa Bajdena, Hanter. Na jednom Fejsbuk nalogu u video snimku koji potpisuje Russia Today navodi se da “zvanična Moskva ima nove dokaze o ukrajinskim biolaboratorijima koje finansiraju SAD”:

Emailovi pokazuju da su Agencija za smanjenje prijetnji u odbrani i Pentagonovi preduzimači u Ukrajini  sarađivali sa Hanterom Bajdenom, sinom predsjednika Sjedinjenih Država, i to u finansiranju biolaborotorija. Sin predsjednika Bajdena je navodno obezbijedio fond za finansiranje kompanija Metabiota i Black & Veatch.

Ruski zvaničnici u videu koji analiziramo navode da je potpredsjednik kompanije “Metabiota” Hanteru poslao 2014. godine pismo u kojem je opisao kako bi oni mogli da “učvrste kulturnu i ekonomsku nezavisnost Ukrajine nezavisno od Rusije”. Dodaje se i to da je “Metabiota” radila u Ukrajini preko kompanije Black & Veatch koja je navodno imala tijesne veze sa vojnim obavještajnim službama, i koja je podigla u Ukrajini laboratorije gdje su se analizirale smrtonosne bolesti i biološko oružje.

Šta je od navedenih tvrdnji potkrijepljeno dokazima?

Tvrdnje o američkim biolaboratorijama u Ukrajini već su demantovane, i to na samom početku rata u toj zemlji, kada se oglasio član Upravnog odbora Udruženja za kontrolu naoružanja i bivši pomoćnik ministra odbrane za programe nuklearne, hemijske i biološke odbrane, Endi Veber:

“Upravo suprotno, odjeljenje Ministarstva odbrane za Program saradnje u cilju smanjenja prijetnji pruža tehničku podršku ukrajinskom Ministarstvu zdravlja od 2005. godine u unapređenju zdravstvenih laboratorija, čija je misija u skladu sa onom američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti“, kazao je Veber za Politifact.

Dakle, tačno da SAD pružaju pomoć ukrajinskim laboratorijima od 2005, kada su te dvije zemlje potpisale sporazum s ciljem ograničavanja prijetnje bioterorizma kroz sprovođenje mjera zaštite smrtonosnih patogena iz programa biološkog oružja iz sovjetske ere.

Od te godine, program u Ukrajini sprovodi Pentagonova Agencija za smanjenje prijetnji odbrane(DTRA), koja je dio programa Kooperativno smanjenje prijetnji, koji je počeo sa radom nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. Godine.
 
Laboratorije su u vlasništvu Ukrajine, a ne Sjedinjenih država, zemlje koja je angažovala razne američke kompanije da pomognu u radu. Jedna od je njih je i “Metabiota”, startup kompanija iz San Franciska, koja se, prema podacima sa zvanične veb stranice, bavi jačanjem globalnih kapaciteta za ublažavanje prijetnji od zaraznih bolesti. Ta kompanija je od 2013. do 2020. godine u Ukrajini pružala obuku i pomogla u poboljšanju lokalnih kapaciteta za otkrivanje i reagovanje na zdravstvene prijetnje.

Tvrdnje da je Hanter Bajden finansirao ukrajinske biolaboratorije bazirane su na povezanosti “Metabiote” i investicione firme “Rosemont Seneca Partners”, čiji je jedan od osnivača 2009. godine bio Hanter Bajden. Naime, ta firma je, kako piše Vašington Post, imala udio u drugoj firmi, pod nazivom “Rosemont Seneca Technology Partners”, koja je na početku rada finansirala “Metabiotu”. Međutim, prema pisanju Vašington Posta, uloga mlađeg Bajdena u relevantnim investicionim odlukama bila je ograničena, jer nije bio u komisiji koja je odlučila da investira u “Metabiotu” i nije profitirao od toga jer je izbačen iz firme.

Predstavnici “Metabiote“ su, dodatno, za Politifact istakli da ih je za posao u Ukrajini isključivo finansirala Agencija za smanjenje prijetnji odbrane, a ne privatni investitori.

Cijela priča zvanične Moskva potkrijepljena je navodnim emailovima, koje su pronašli na Bajdenovom laptopu, koji je kako se ističe, ostavio u jednoj radnji za popravku računara u Delaveru. Do hard disk sa elektoronskom poštom sa laptopa, kasnije su došli New York Post i Daily Mail.

U videu je mnogo tvrdnji i optužbi, koje međutim, nemaju utemeljenje u dokazima.

Uz to, faktečekeri nisu uspjeli doći do pomenutog hard diska, kako bi se provjerili navodni dokazi. Zbog svega toga ovu objavu ocjenjujemo kao teoriju zavjere.

Tu ocjenu dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article