Video ne prikazuje “najnovije izdanje” HAARP-a, već dio naftnog postrojenja

794

Teoretičari zavjere ne odustaju od svog nauma – da nas ubijede da klimatske promjene ne postoje, već da na vremenske prilike utiče čovjek i to pomoću različitih najsavremenijih tehnologija.

Taj narativ čest je u virtuelnom prostoru, a svaka neobična pojava, predmet ili tehnološko postrojenje pokušava se dovesti u vezu sa ozloglašenim HAARP programom.

“Najnovije izdanje HAARP-a” – kaže jedan korisnik Fejsbuka komentarišući fotografiju na kojoj je prikazana nepoznata mašinerija.

Da odmah na početku razjasnimo – prikazana fotografija nema nikakve veze sa HAARP programom.

U pitanju je regenerator koji je dio procesa rafinerije nafte, a koji je ujedno najteži teret ikada transportovan preko afričkog kontinenta o čemu su pisali brojni strani mediji.

Regenerator je prikazan i na zvaničnom Ju Tjub kanalu kompanije koja je otvorila naftnu refineriju u Nigeriji.

On je, prema stručnim izvorima, značajna komponenta u tom industrijskom postrojenju.

“Kompanija Dangote Oil Refining Companiy(DORC) Limited preuzela je isporuku jedne od glavnih komponenti svoje rafinerijske opreme: regeneratora za katalitički kreker rezidualne tečnosti (RFCC).

Široko se koristi za pretvaranje ugljovodoničnih frakcija sa visokim ključanjem i visokom molekularnom masom sirove nafte u naftu u vrednije benzine, olefinske gasove i druge proizvode”.

Dakle, na društvenim mrežama nije prikazan HAARP program o kom smo više puta pisali.

Podsjetimo, naučni projekat HAARP bavi se izučavanjem jonosfere, odnosno gornjeg sloja Zemljine atmosfere koja sadrži veliki broj naelektrisanih atoma i molekula i reflektuje radio talase.

Glavni instrument tog programa je radio predajnik visokih frekvencija koji sadrži 180 antena koje u jonosferu emituju radio-talase. Na taj način se kreiraju mali poremećaji u jonosferi, nalik prirodnim, a što omogućava naučnicima da predvide promjene koje mogu uticati na satelite i druge komunikacije.

Ipak, stručna zajednica je potvrdila – ovi radio talasi koji se emituju u jonosferu ne mogu uzrokovati pomijeranje tektonskih ploča zemljine kore, stvarati munje ili izazivati vremenske nepogode.

Objavama dajemo ocjenu dezinformacija i teorija zavjere.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article