teorija-zavjere-o-obami

O bivšem američkom predsjedniku Baraku Obami kružile su, a i dalje su u opticaju, brojne teorije zavjere. Veliki dio njih prevodi se sa engleskog jezika, pa tako stigne i do našeg govornog područja gdje se kasnije, najčešće putem društvenih mreža, lakše šire i dolaze do većeg broja konzumenata.

Jedna od njih našla se na Facebooku, a u objavi se navodi sljedeće:

“OVO JE BIO GEJ PEDOFIL SATANISTA I UNUK KOPILETA HITLERA
Obamine kćeri su:
MALIA & NATASHA
Sada spelujte unazad
AILAM & AHSATAN
Sada izbrišite slova
GOD
iz rečenica
AIXAM ANSATAN”

Tekst prati fotografija podijeljena na dva dijela – na jednoj strani je Obamin profil, a na drugoj dvije osobe od kojih je jedna obučena u kostim Satane, za koju se aludira da je upravo to bivši američki predsjednik Obama, uz ispisan isti sadržaj na engleskom jeziku.

Pomenuta fotografija na pojedinim sajtovima našla se  2018. godine, a teoretičari zavjere tada su koristili termin “procurjelo” implicirajući da su na neki način dobili pristup tajnim informacijama koje su drugi pokušavali da spriječe da budu otkriveni.

Međutim, fotografija je javno objavljena i na Instagramu 20. januara 2017. (datum inauguracije predsjednika Trampa) zajedno sa natpisom „klasa i milost, ti si moj favorit“, ali je ubrzo obrisana, navodi se u analizi faktčekerskog portala Snopes.com.

Iako je bilo teško identifikovati osobu sa samo jedne fotografije loše rezolucije, posebno kada je veći dio lica osobe zaklonjen maskom, faktčekeri su uspjeli da saznaju ko je na njoj.

Masku na ovoj fotografiji, koju je kreirala Miss G Designs, i kostim nosio je agent za nekretnine u Njujorku Mišel Medi na festivalu Burning Man 2015.

Foto:Snopes.com
Foto:Snopes.com

Ukoliko se uporede fotografije, može se zaključiti da vidljivi dio lica zaista liči na bivšeg američkog predsjednika, međutim na fotografiji koja je predmet ove analize, kao što smo kazali, ipak se nalazi druga osoba.

Kada su u pitanju optužbe za pedofiliju koje su pripisivane Obami i one su bile česte među teoretičarima zavjere, a obično su “građene” na fotografijama od kojih neke zaista jesu stvarne, međutim manipulativno i obmanjujuće su predstavljene na društvenim mrežama.

Naime, objave na društvenim mrežama povezane sa teorijom zavjere QAnon sugerisale su da fotografije prikazuju bivšeg američkog predsjednika Baraka Obamu i glumca Džordža Klunija kako zlostavljaju dijete, a sporna je bila i fotografija na kojoj se vidi Obama kako u krilu drži jednu djevojčicu.

Tim tvrdnjama bavili su se faktčekeri AFP-a i ocijenili ih kao netačne. Fotograf koji je zabilježio fotografije u Italiji (Obama i Kluni) rekao je da nije vidio ništa sumnjivo – u prilog tome svjedoče i fotografije sa istog mjesta snimljene iz različitih uglova, dok je za drugu fotografiju utvđeno da je na njoj Obama sa svojom nećakom.

O teorijama zavjere govorio je i sam Obama, a u intervjuu za BBC 2020. godine kazao je da se Amerika suočava s ogromnim zadatkom zaustavljanja polarizujuće kulture „ludih teorija zavjere” koje su produbile razdor u zemlji.

Tvrdnju da je Obama ujedno i gej smatramo irelevantnom za faktčeking (osim toga nečija seksualna orjentacija svakako ne bi trebala i ne smije biti “rame uz rame”  sa negativnim konotacijama poput “satanista”, “pedofil” koje imamo kao primjer u ovoj objavi), a tvrdnje kojima se Obami pripisuje da je “unuk kopileta Hitlera” smatramo banalnom i bizarnom, kao i igru riječi/slova sa imenima njegovih kćeri.

Zbog svega navedenog ovaj sadržaj ocijenili smo kao teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article