Izmišljena Putinova poruka o ukrajinskim zločinima

2542
putinova-poruka-lazna-vijest

Facebook-om se posljednjih dana dijeli objava kojom se prenosi navodna poruka ruskog predsjednika. Putinova poruka, navodno, govori o navodnom ratnom zločinu ukrajinske vojske i, između ostalog, navodi:

„Dragi stanovnici naše prelijepe planete Zemlje! Ja, predsjednik Ruske Federacije, Vladimir Putin, odlučio sam da se svima vama obratim direktno, izuzev diplomata, njihovih vladara i novinara. U Rusiji postoji nešto što se zove “usmena tradicija”, gde se ne može lagati, obmanjivati ​​i varati … Ponovo je ruski narod u Rusiji primoran da žrtvuje svoje živote i štiti svijet od nacizma i fašizma. Zamijenili smo 50 naših ratnih zarobljenika sa 50 ukrajinskih vojnika.“

Ova Putinova poruka, međutim, ne postoji ni na jednom zvaničnom kanalu na društvenim mrežama koje Kremlj koristi, kao što su Twitter i Telegram, ili na zvaničnoj veb stranici Kremlja. O navodnoj Putinovoj poruci nije izvjestio niti jedan medij.

Za navodne ratne zločine koji su opisani u ovoj objavi nema dokaza. Ono što jeste poznato je da se razmjena zarobljenika, o kojoj se u poruci govori, nije desila. Od početka oružane invazije Rusije na Ukrajinu, zaraćene strane tri puta su razmjenjivale zarobljenike, o čemu su izvijestili i mediji (ovdje, ovdje). Prva razmjena se desila 1. marta, kada je ukrajinska vojska saopštila da je izvršena razmjena zarobljenika sa Rusijom. Druga razmjena je potvrđena 1. aprila, a kada je 86 ukrajinskih zarobljenika vraćeno u domovinu, bez navođenja o kojem se broju ruskih zarobljenika radi. Ukrajinska Vlada je 9. aprila saopštila da je izvršila razmjenu zarobljenika sa Moskvom, kada se 12 ukrajinskih vojnika i 14 civila vratilo kući.

Dalje, kada su u pitanju razmjene ratnih zarobljenika, mediji su izvijestili da je Rusija odbila ponudu Kijeva da zamijeni uhapšenog proruskog ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka za ukrajinske vojnike koje su zarobile ruske trupe.

Ovu objavu ocjenjujemo kao lažnu vijest.

Tu ocjenu dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article