Ko je sve na spisku “naučnika” koji negiraju klimatske promjene? 

383

Negatori klimatskih promjena preduzeli su konkretne mjere i obratili se generalnom sekretaru UN-a. Svjetska klimatska deklaracija jasno poručuje – ne postoji klimatska opasnost! Dokument je potpisalo od 500 do gotovo 2000 navodnih naučnika. Međutim, priča je kompleksna i nadasve zanimljiva.  

U našem regionu kruži video u kojem jedna gospođa govori o tome kako je 500 naučnika potpisalo Deklaraciju, ali kako o tome nijesu izvijestili mediji. Preko jedne verzije videa u grafici je ispisano:  
 

Klimatske promene su laz!!! 

Postove prate navodi poput:  

O klimatskim promjenama s kojim nas bombardiraju svaki dan. 5000 svjetskih znanstvenika s argumentima tvrde da nas lažu 

500 znanstvenika tvrdi-nema hitne klimatske situacije 

U samom videu, gospođa kaže: 

“Globalna mreža od više od 500 obrazovanih i iskusnih znanstvenika i stručnjaka za klimu i srodna područja ima čast obratiti se Vašoj Ekselenciji u priloženoj Europskoj deklaraciji o klimi…” 

Ko su (šta su) naučnici? 

Vijest o Deklaraciji kojom se negiraju klimatske promjene mahom datira od prošle godine, ali ide i dalje do 2019. Uglavnom se kao izvor uzima sajt fondacije CLINTEL, na kojem se navodi da je do sada prikupljeno oko 1800 potpisnika, u odnosu na 500 koji se pominju u spornim postovima. Opisani kao “naučnici i profesionalci” upravo su oni sporni u cijeloj priči, kao i CLINTEL.  

Prema pisanju brojnih svjetskih medija i fekt-čekera, na listi potpisnika Deklaracije kojom se negiraju klimatske promjene nijesu baš svi naučnici, a naročito dobar dio nije iz sfere nauka koje se bave klimom. Među njima su: filozofi, pravnici, novinari, IT-jevci, jutjuberi, a neki su čak i preminuli.  

Prema jednom istraživanju, od oko 1200 potpisnika u tom momentu svega 10 njih su se izjasnili kao klimatolozi ili naučnici koji imaju dodirnih tačaka sa klimom. Prema drugom – klimatologe su ljudi iz ostalih branši brojčano nadmašili otprilike u odnosu 6 na 1. 

CLINTEL 

Climate intelligence foundation, skraćeno CLINTEL, je grupa negatora klimatskih promjena, sa sjedištem u Holandiji, osnovana 2019. Kao osnivači navode se profesor geofizike Gus Berhut i novinar Marsel Krok.  

U dva istraživačka teksta navode se direktne veze CLINTEL-a sa naftnim lobijima gdje se, takođe, traži i poveznica sa Deklaracijom kojom se negiraju klimatske promjene. U jednom od njih kaže se:  

“… grupa je distribuirala identične peticije skoro svake godine. Ono što je do sada otkriveno jeste da CLINTEL i njegov suosnivač Berhut imaju jake političke, profesionalne i finansijske veze sa industrijom fosilnih goriva i uticajnim desničarskim i libertarijanskim istraživačkim centrima, od kojih su mnogi poznati po neumornom radu tokom godina da osujete klimatske akcije. To uključuje organizacije poput Instituta Heartland i Instituta Cato, od kojih se oba finansiraju novcem Koch Industry i promovišu ideale slobodnog tržišta bez prepreka, uključujući nesmetani razvoj fosilnih goriva.” 

CLINTEL se, prema pomenutim istraživanjima, uglavnom finansira preko kompanija i projekata kojima je Berhut rukovodio ili rukovodi, a tu upletene prste, između ostalih, ima i više od 30 organizacija koje se bave fosilnim gorivima, kao što su Shell, BP ili Chevron. 

I Berhut i Krok negirali su da novac od fosilnih goriva stoji iza CLINTEL-a. 

Da li su klimatske promjene stvarne ili ne i o dezinformacijama vezanim za njih, Raskrinkavanje je pisalo nadugo i naširoko. 

Sporne objave dobijaju ocjene – manipulisanje činjenicama i teorija zavjere. 

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica. 

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article