Scene sa snimanja dokumentarca nisu sceniranje pandemije

1589
laziranje-pandemije

Iako se od 2020. godine i početka pandemije koronavirusa na momente čini da živimo u filmu a ne u stvarnom svijetu, pojedinci i pokreti na društvenim mrežama nerijetko pokušavaju da nam upravo filmove prikažu za realnost.

Tako su plasirali tvrdnje da je crtać iz 1930. predvidio pandemiju, kratki film iz aviona predstavljali kao diskriminaciju nevakcinisanih i tvrdili da posteri za filmove diktiraju „stvaranje“ sojeva koronavirusa…

U takvom maniru plasiran je i snimak kojim se tvrdi da se u Kini scenira pandemija. Na snimku vidimo ljude u zaštitnim odijelima ali i filmsku ekipu.

Ipak, da nije u pitanju sceniranje pandemije jasno je zbog toga što je u pitanju video sa snimanja dokmentarnog filma u Kini.

Naime, kineska državna novinska agencija Šinhua (Xinhua) najavila je “anti- epidemijski” dokumentarac o vladinom odgovoru na suzbijanje Covid-19 u Šangaju, što je objavljeno na portalu Secret China gdje je objavljen i tvit sa snimkom sa filmskog seta. Trailer za film možete pogledati na Fejsbuk stranici kineske agencije.

S obzirom na to da nije u pitanju nikakvo sceniranje pandemije ovu objavu ocijenili smo kao lažnu vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

In this article