Vijesti na albanskom u Srbiji emitovale su se neposredno do pred početak NATO intervencije 1999. 2018, RTS je ponovo počeo da emituje Lajmet, na svom drugom kanalu. Iako na prvi pogled ta informacija ne djeluje sporno, korisnicima društvenih mreža poslužila je za razvoj teorija zavjere.

Na Fejsbuk stranici koja je poznata po širenju raznih teorija, lažnih vijesti i dezinformacija osvanula je objava koja kaže:

Zabrinuti građanine, mi smo OKUPIRANI……

Građani svih država su OKUPIRANI….

Mi smo pali pod okupaciju 1999. godine…..

Borili smo se koliko smo mogli…..

Bombardovali su nas punih 78 dana, cela Evropa + Amerika….

…………………….

Na fotografiji ispod prikazan je printskrin komentara člana jedne Fejsbuk grupe u kojem problematizuje prikazivanje vijesti na albanskom jeziku i pita se otkad je Lajmet na RTS-u.

Kao što je rečeno, nakon pauze od 19 godina, Lajmet je ponovo uvršten u program srpskog javnog servisa 2018. Na programu je i danas, a to je moguće provjeriti i u programskoj šemi drugog kanala.

Praksa emitovanja vijesti na jeziku manjinskih naroda nije nikakva novost. U Srbiji RTV Vojvodina, koja je javni servis, ima posebnu redakciju za programe na mađarskom jeziku, dok se u njihovom programu emituju i sadržaji na ostalim manjinskim jezicima.

Na javnom servisu Crne Gore Lajmet se emituje već decenijama. U Albaniji se emituju vijesti na crnogorskom jeziku. Takva praksa potkrijepljena je i zakonskim aktima.

Očigledno je da se narativ vrti oko kompleksne situacije između Srbije i Kosova. Tim prije što se pitanje oko emitovanja Lajmeta postavlja punih 4 godine nakon ponovnog početka emitovanja na RTS-u.

Zbog tvrdnje da emitovanje “Lajmeta” predstavlja “okupaciju”, a zapravo je u pitanju samo poštovanje ljudskih prava, ova objava dobija ocjenu – teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.