Manipulacija istraživanjem o njemačkim sankcijama Rusiji

1502

Od početka rata u Ukrajini, izuzetno kompleskni odnosi nekih od vodećih evropskih zemalja sa Moskvom postali su još komplikovaniji. Uvedene su sankcije, ali štetu trpe i jedna i druga strana. Konkretno, poznato je da se Njemačka napaja gasom iz Rusije, a sada se zbog sankcija vlada Olafa Šolca priprema za dugu i hladnu zimu.

To su iskoristili pro-ruski mediji i pokušali da se poigraju sa činjenicama. Na nekoliko portala osvanuo je naslov:

ŠOLC PRIZNAO: Pred nama su teška vremena; 47 ODSTO NEMACA za ukidanje antiruskih sankcija

Autor se u tekstu poziva na istraživanje Bild am sonntag-a i tekst koji je naslovljen:

Njemci gube vjeru u sankcije protiv Putina

U tekstu piše:

“Gotovo svaka druga osoba (47%) vjeruje da Njemačka sankcijama nanosi veću štetu sebi nego Rusiji. Samo 12 odsto vjeruje da će Rusija pretrpjeti veću štetu (obije zemlje isto: 36%).

Prosto rečeno. Njemačka gubi vjeru u sankcije. Da li kaznene mjere protiv ratnohuškačke Rusije zaista ne rade?Nonsens, tvrde političari.“

Iz teksta Bild am sonntag-a je jasno da je u pitanju zamjena teza.

47% Njemaca nije za ukidanje “antiruskih sankcija”, već je stava da one nanose veću štetu Njemačkoj nego Rusiji.

Na drugoj strani, iako je javnost rekla svoje, brojke govore drugačije, odnosno da sankcije – rade.

Projekcije su da će Rusija doživjeti pad BDP-a od 10 odsto, inflacija je 17 odsto. Samo su ruski milijarderi do sada izgubili preko 120 milijardi dolara, dok je polovina državnih rezervi, od oko 300 milijardi zarobljena.

Takođe, projekcije su da će ekonomija EU rasti po stopi od 2.7 odsto ove godine, dok će njemačka rasti po stopi od 1.4 odsto. Kancelar Šolc je rekao da su pred Njemačkom ozbiljna vremena, ali da će uspjeti da se snađu bez ruskog gasa.

Zbog pogrešne interpretacije podataka i tvrdnje da je 47 odsto Njemaca protiv sankcija, ova vijest dobija ocjenu – manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Edit: 21.9.2022. 19:30h

Tekst je izmijenjen, jer je u prvoj verziji (zbog greške u kucanju) navedeno da su projekcije da će Rusija doživjeti pad BDP-a od 19 odsto, a tačna cifra je 10 odsto.