Lapsus Kamale Haris iskorišćen za teorije zavjere o depopulaciji

825

Društvene mreže posljednjih dana “preplavljene” su video snimkom na kojem je prikazan dio govora potpredsjednice Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Kamale Haris u kojem je poručila da “ako uložimo u čistu energiju i električna vozila i ako smanjimo stanovništvo, više naše djece moći će da udiše čist vazduh i pije čistu vodu“.

Da, dobro ste pročitali, potpredsjednica SAD-a je zaista izgovorila “ako smanjimo stanovništvo” (eng. reduce population), ali riječ je o lapsusu koji je odmah pokrenuo brojne teorije zavjere.

“Depopulacija i totalna kontrola do 2030”, kaže između ostalog jedan korisnik Fejsbuka.

Naravno, tu su i pojedini mediji koji su cijelu situaciju iskoristili za kreiranje obmanjujućih klikbejt naslova.

“Kamala Haris javno je pozvala na smanjenje ljudske populacije”, naslov je portala Epoha.
“Nije gaf već plan! Kamala Haris javno pozvala na smanjenje populacije (video)”, piše portal Nulta Tačka.

Dakle, kao što smo već kazali u pitanju je gaf potpredsjednice Haris, što potvrđuje i transkrip govora koji je objavljen na zvaničnom sajtu Bijele kuće, u kojem je greška i vizualno naglašena, odnosno riječ ,,populacija“ (eng. population) nakon čega je prekrižena i zamijenjena sa ,,zagađenje“ (eng. pollution), koja, jednostavno i odgovara kontekstu.

Newsweek piše da nema naznaka da je Haris zapravo iznosila plan za smanjenje svjetske populacije tokom svog govora kako bi se borila protiv efekata klimatskih promjena ili drugih političkih ciljeva, već je samo pogriješila.

Da je u pitanju lapsus ukazale su i naše kolege iz Faktografa podsjećajući da je potpredsjednica SAD-a više puta imala gafove tokom javnih nastupa.

Svakako, sigurno da Haris nije jedina kojoj su se dešavali lapsusi u javnom govoru, a u kontekstu cijelog govora jasno je da nema naznaka da je iznijela plan za smanjenje svjetske populacije, već se umjesto toga jednostavno pogrešno izrazila.

Objave na društvenim mrežama kao i u medijma ocjenjujemo kao manipulisanje činjenicama i teoriju zavjere.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article