Antivakserski pokret već skoro dvije godine pokušava da ubijedi javnost da vakcina protiv kovida uzrokuje iznenadnu smrt i to se sve čini ne obazirući se na činjenice.

Opskurni portali i listovi, poput kanadskog Dhruters, pokušavaju da navedu javnost na zaključak da je svaka smrt povezana sa vakcinacijom, ne nudeći pritom nikakve dokaze.

Dhruters, portal i novina koja za sebe tvrdi da „izvještava o onome o čemu mejnstrim mediji ne izvještavaju“, objavio je listu od 80 kanadskih doktora koji su preminuli tokom prošle i ove godine uz naslov:

„80 kanadskih doktora koji su vakcinisani i mrtvi“, a njihova naslovnica se dijeli i na Fejsbuku.

Među 80 navodno preminulih od vakcine daju se uočiti i tri imena za koja je još prošle godine dokazano da njihova smrt nije povezana sa vakcinacijom protiv kovida.

U pitanju su Dr Jakub Savicki , Dr Stiven Mekenzi i Dr Lorne Segal za čije je smrti bolnica u kojoj su radili, Trillium Health Partners, objavila da nemaju veze sa vakcinom, a što su potvrdili i drugi svjetski fakt-čekeri poput FullFact-a, AP-a, FactChecka, Rojtersa… Tada je saopšteno da je Jakub Savicki preminu od kancera, Mekenzi takođe od ozbiljne bolesti, a Lorne Segal od raka pluća.

Na listi od 80 doktora nalazi se i Majkl Kokran, čija je porodica u umrlici saopštila da je preminuo nakon kraće bolesti, Sandžej Ahal u čijoj se umrlici navodi da je preminuo nakon dugotrajne borbe sa mentalnom bolešću, Barbara Sintija Ng, koja je preminula od agresivnog oblika sarkome, oblika kancera.

Dragan Den Stojmirović, koji je takođe na ovoj listi, preminuo je od komoplikacija izazvanih rupturom srčanog mišića, Erik Lanstajner koji je preminuo od raka, Džun Kavakami koji je preminuo od raka prostate, pa čak i Izabela Zavada koja je preminula u udesu.

Za nijednog od 80 doktora ne nudi se nikakav dokaz da su preminuli od posljedica vakcinacije već se u tekstu tvrdi da su „doktori održali svoje prihode saglašavajući se i učestvujući u kriminalnoj kampanji vakcinisanja i da su morali zasukati rukav i učestvovati u bolesnoj igri ruskog ruleta te da se u 2022. vidi povećana stopa smrti među mladim vakcinisanim kanadskim doktorima“.

U istom izdanju u kojem piše o doktorima list Dhruters brani najpoznatijeg teortičara zavjere Aleksa Džounsa nakon što je presuđeno da mora platiti skoro pola milijarde dolara odštete porodicama djece stradale u pucnjavi u školi Sendi Huk, za koju je Džouns tvrdio da je u pitanju prevara. U pucnjavi u toj štkoli stradalo je 28 osoba od kojih je 20 djece.

Kako je jasno da je veliki broj doktora sa ove liste preminuo od ozbiljnih bolesti, što je u više navrata i dokumentovano, ova objava dobija ocjenu lažna vijest.

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu.

Objava dobija i ocienu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article