smrt-doktora-kanada

Distribucija neprovjerenih informacija o uzroku smrti doktora, medicinskih radnika koji su kontinuirano izloženi riziku, naročito u periodu pandemije COVID-19, ne jenjava, a četvrta doza vakcinacije je dodatni povod za njihovo širenje. 

Nakon navoda medija da su tri doktora, zaposlena u bolnici Trillium Partners u Kanadi, preminula u toku jedne sedmice, u javnosti su se pojavile spekulacije da je uzrok smrti COVID-19 i četvrta doza vakcine koju su zaposleni u toj medicinskoj ustanovi primili. 

Tu informaciju objavili su regionalni mediji Ayurmed.net, Provjeri.hr, Logicno.com, navodeći dalje u tesktu: 

Jedna od najvećih kanadskih bolnica Trillium Partners iz Ontarija, počela je davati svojim zaposlenicima 4. dozu Covid cjepiva, kao obaveznu za zadržavanje radnog mjesta. Nedugo nakon toga, čak trojica mladih doktora iznenadno su preminula. Bolnica je u sva tri slučaja poslala email memorandum svim zaposlenicima ali ni u jednom slučaju nije spominjala uzrok smrti. Naravno, službeno se radi o još jednoj „slučajnosti“ i nisu dopuštene nikakve špekulacije da bi te smrti mogle biti povezane sa cjepivom“. 

Informacije o navodnoj povezanosti sa virusom proširila se i na društvenim mrežama. Konkretno, 5. avgusta objavljen je Fejsbuk post praćen sljedećim sadržajem: 

Šest buster vakcinisanih doktora umrlo za dvije sedmice. Ta vest potresa Kanadu. Mediji to prikrivaju i pričaju priču da su svi bili sa teškim obolenjima“. 

Nakon datih navoda, predstavnici kanadske bolnice objavili su tvit, demantujući informaciju da je smrt tri doktora prouzrokovana virusom COVID-19, a nakon što su primili četvrtu dozu vakcine. 

Sa dubokom tugom Trillium Health Partners žali zbog gubitka troje naših ljekara koji su nedavno preminuli. Dr Jakub Savicki, Dr Stephen Mekenzie i Dr Lorne Segal bili su cijenjeni ljekari koji su svoje živote posvetili brizi za pacijente i zajednicu. Glasine koje kruže na društvenim mrežama jednostavno nisu tačne. Njihova smrt nije povezana sa vakcinom protiv COVID-19“. 

Porodica doktora doktora Segala saopštila je u čitulji  da se član njihove porodice duže vrijeme borio sa kancerom, a da je ta bolest isti uzrok smrti potvrdila je i supruga doktora Savickog u izjavi za CTV News Toronto, dok za Mekenzija nije konkretno saopšteno. 

Analizom objava koje se tiču slučaja ova tri doktora slučaja, do istog zaključka su došli i AP i Rojters

Kada je u pitanju doktor Pol Hanam, koji je takođe preminuo u ovom periodu, vijest o njegovoj navodnoj smrti zbog vakcine prvi je, kako piše The Charp, objavio sajt Vancouver Times, koji je, kako navode ovi fakt-čekeri, poznat po objavljivanju lažnih vijesti. Objašnjavaju da se u originalnom tekstu tvrdilo da je Hanamova porodica izjavljivala da je umro od vakcine i najavljivala tužbu, ali i da je činjenica da njegova porodica nikada nije govorila to što joj se pripisuje.  

 Hanam je preminuo tokom džoginga.  

Peti doktor koji je preminuo u ovom periodu je Šahrijar Džalali Mazluman, od kojeg su se kolege oprostile bez ikakvog pominjanja vakcine.  

Nakon navoda o smrti doktorice Kendis Naiman, u saopštenju bolnice McMaster Children’s gdje je bila zaposlena, navedeno je da je preminula nakon što je kolabirala tokom učešća u triatlonu. Ova informacija je podijeljena i na zvaničnoj Fejsbuk stranici pomenute bolnice. Ni u slučaju njene smrti nema dokaza da je od vakcine.  

Iako je informacija da su tri doktora preminula u toku jedne sedmice, navodi u medijima i na društvenim mrežama da je njihova smrt povezana sa COVID-19 i četvrtom dozom vakcine nisu tačni zbog čega smo dali ocjenu lažna vijest. 

Ocjenu “Lažna vijest” dobija originalni medijski izvještaj (u potpunosti proizveden od strane medija koji ga je objavio) koji u sebi sadrži činjenično pogrešne tvrdnje ili informacije. Za sadržaje koji se ocjenjuju kao lažne vijesti može se pouzdano utvrditi da su kreirani i diseminirani sa namjerom da dezinformišu javnost, to jest da tvrdnju koja je u potpunosti lažna predstave kao činjenicu. 

Ova objava dobija i ocjenu teorija zavjere. Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza. 

In this article