Madonin nastup opet inspirisao teoretičare zavjere

2519
madona-korona

Iako je od zvaničnog proglašenja pandemije koronavirusa prošlo više od dvije godine, teorije zavjere i nagađanja o nastanku i navodno unaprijed smišljenom planu o pandemiji ne prestaju da se plasiraju ni dan danas.

Svakodnevno imamo priliku da se uvjerimo kako se na društvenim mrežama sa istim entuzijazmom kao i u početnoj fazi pandemije dijele objave pune neistina i dezinformacija.

Najbolja potvrda toga je nedavna Fejsbuk objava u kojoj je podijeljen video nastup svjetske pop zvijezde Madone iz 2019. godine sa Evrovizije u Izraelu.

„Madona je ispričala svijetu o Covid (Corona) scamdemiji prije nego što se to dogodilo, i otkrila masoneriju i organizovani satanizam kao tajne planere!! Mnogi ljudi otkrivaju tri godine nakon njenog ritualnog nastupa na Evroviziji, da je Madona odustala od prediktivnog programa o Covid-u aka Corona, i povezala ga sa slobodnim zidarstvom i vještičarstvom… zapamtite, ‘simbolizam će biti njihova propast“, stoji u opisu ove objave.

Desetominutni Madonin nastup sadržao je i pjesmu, njen čuveni hit „Like a prayer“, kao i tada novi singl “Future”.

Upravo pjesma „Future“ i scenski nastup koji je pratio targetirani su od strane teoretičara zavjere kao najava pandemije koronavirusa. Inspiraciju su vjerovatno pronašli u pojedinim stihovima i detalju gdje plesači koji učestvuju u koreografiji nose gas maske.

Uprkos tome, scenski performans kraljice popa imao je sasvim drugu poruku. Naime, na samom kraju videa (09:10) stepenicama su prošetali parovi koji su na leđima imali zastave Izraela i Palestine, a na ovaj način Madona je željela da pozove na mir, kog u tom dijelu svijeta često nema.

„Probudite se“ – pisalo je na engleskom jeziku tokom završnice nastupa.

„Zahvalna sam za priliku da se širi poruka mira i jedinstva sa svijetom“, poručila je Madona nakon nastupa.

Ovom temom bavio se i sajt u čijem opisu stoji da se bore protiv lažnih vijesti i narativa.

„Snimak Madoninog nastupa na Evroviziji 2019. možete pogledati na Jutjubu . Plesači na sceni nose gas maske. To svakako nema nikakve veze sa predviđanjem da će u budućnosti doći do pandemije, kako se tvrdi. U suštini, glavna poruka bila je sukob između Izraela i Palestine. Na kraju predstave plesači sa zastavama obje zemlje uhvatili su se za ruke“, navodi f2n2 uz ocjenu da je riječ o teoriji zavjere koja nema uporište u činjenicama.

Istu ocjenu za slične tvrdnje imao je i magazin DailyDot, kao i fact-checking sajt Teyit.

Gledajući Madonin nastup iz 2019. godine sami se možemo uvjeriti šta je bila prava poruka performansa, na šta je skrenuta pažnja sa više adresa.

Kada to imamo u vidu, postaje nam jasno da je u Fejsbuk objavi iznijet niz tvrdnji zasnovanih na proizvoljnom tumačenju, a ne na realnim činjenicama. Upravo zbog toga taj post dobija ocjenu teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article