korona-beograd

Teoretičari zavjera i antivakseri ne propuštaju priliku da različite događaje širom svijeta dovedu u vezu sa koronom, pokušavajući da ubijede korisnike društvenih mreža u istinititost sadržaja koji kreiraju.

„Zeznuto kad ide uživo, a mrtvi se miću“, opis je koji prati video snimak objavljen na Facebooku, koji je samo sa jednog naloga podijeljen više od deset hiljada puta.

Snimak prikazuje isječak televizijskog priloga na kojem se vidi i čuje novinar koji govori na njemačkom jeziku, dok su u pozadini prikazani ljudi koji izgledaju kao da su mrtvi i koji leže u vrećama, a u jednom trenutku jedan od njih se pokreće. U komentarima se snimak dovodi u vezu sa koronavirsuom, gdje su kreirane razne teorije zavjera. Ipak, taj snimak nema nikakve veze sa koronom, već predstavlja performans na ekološkom protestu koji se održao 4. februara 2022. godine u Beču protiv nepostojanja nacionalnih ciljeva smanjenja gasova staklene bašte u Austriji. Originalni izvještaj, objavljen istog dana, dostupan je ovdje i ovdje, a sa tog događaja izvještavali su i drugi mediji (ovdje i ovdje).

Protest je organizovao ekološki pokret “Petkom za budućnost”, koji je na društvenim mrežama podijelio i fotografije sa događaja.

“Tokom današnje akcije organizacije ‘Petkom za budućnost’ aktivisti su ležali ‘mrtvi’ ispred zgrade Saveznog kancelara. Oni simbolizuju one ljude koji će umrijeti kao rezultat neuspjeha austrijske klimatske politike”, objasnili su na Tviteru. Fotograofije događaja su, takođe, podijeljene na Facebooku 5. februara 2022.

Da taj događaj nema nikakve veze sa kovidom, potvrdila je i portparolka pokreta “Petkom za budućnost” Verena Matlšvajger, koja je i jedna od organizatora tog događaja.

“Radi se isključivo o klimatskoj krizi. Leševi su zamišljeni kao simbol, a ne sa namjerom da se prikažu pravi leševi”, kazala je ona AFP-u.

Zbog izostavljanja ključnih informacija vezanih za ovaj događaj, nedostatka konteksta, kao i namjernog navođenja čitalaca na pogrešan zaključak, ovaj sadržaj smo ocijenili kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.
In this article