korona-beograd

Teoretičari zavjera i antivakseri ne propuštaju priliku da različite događaje širom svijeta dovedu u vezu sa koronom, pokušavajući da ubijede korisnike društvenih mreža u istinititost sadržaja koji kreiraju.

Snimak prikazuje isječak televizijskog priloga na kojem se vidi i čuje novinar koji govori na njemačkom jeziku, dok su u pozadini prikazani ljudi koji izgledaju kao da su mrtvi i koji leže u vrećama, a u jednom trenutku jedan od njih se pokreće. U komentarima se snimak dovodi u vezu sa koronavirsuom, gdje su kreirane razne teorije zavjera. Ipak, taj snimak nema nikakve veze sa koronom, već predstavlja performans na ekološkom protestu koji se održao 4. februara 2022. godine u Beču protiv nepostojanja nacionalnih ciljeva smanjenja gasova staklene bašte u Austriji. Originalni izvještaj, objavljen istog dana, dostupan je ovdje i ovdje, a sa tog događaja izvještavali su i drugi mediji (ovdje i ovdje).

Protest je organizovao ekološki pokret “Petkom za budućnost”, koji je na društvenim mrežama podijelio i fotografije sa događaja.

Da taj događaj nema nikakve veze sa kovidom, potvrdila je i portparolka pokreta “Petkom za budućnost” Verena Matlšvajger, koja je i jedna od organizatora tog događaja.

Zbog izostavljanja ključnih informacija vezanih za ovaj događaj, nedostatka konteksta, kao i namjernog navođenja čitalaca na pogrešan zaključak, ovaj sadržaj smo ocijenili kao manipulisanje činjenicama.

Ocjenu “Manipulisanje činjenicama” dobija medijski izvještaj koji koristi poznate i tačne činjenice, ali ih interpretira na obmanjujući način. Ovi izvještaji uglavnom koriste tačne informacije za izvođenje netačnih zaključaka ili tvrdnji, čime usmjeravaju zaključke konzumenata medijskog sadržaja u pogrešnom smjeru u odnosu na stvarno značenje predstavljenih činjenica.
In this article