Nema dokaza da Zelenski “vrijedi” 850 miliona dolara

3464

Kako nam nije strano da svjedočimo situacijama u kojima se političari obogate ,,preko noći”, onda ne možemo da krivimo one koji povjeruju jednoj takvoj informaciji. Još kad se pomene vrtoglava brojka od 850 miliona…

Holandska stranka traži da se utvrdi: Zelenski većinu imovine vrijedne 850 miliona dolara stekao kao predsjednik!?

Ovo je naslov portala Glas naroda. I mada jedan ovakav naslov privlači pažnju, u tekstu se ne nude konkretni dokazi za ove tvrdnje.

Identična objava u kojoj se navodi da holandska desničarska i konzervativna stranka Forum voor Democratie (Forum za demokratiju) traži da se ispita porijeklo bogatstva koje posjeduje predsjednik Ukrajine te da ni on nije ,,svetac”, pronađena je i na portalu Globus otpor a objavile su je i ruske agencije pod kontrolom Vladimira Putina RussiaToday i RiaNovosti. Takođe, slične konstatacije kruže i društvenim mrežama u nešto kraćim oblicima.

“Prema različitim procenama, bogatstvo Zelenskog se procenjuje na 850 miliona dolara. Veći deo te sume on nije stekao sve dok nije postao predsjednik Ukrajine. Poreklo njegovog novca nije jasno“, napisano je u tekstu.

Međutim, nije jasno kojim ,,različitim procjenama” jer, zvanični izvještaji ne pokazuju iste podatke, a tek ne o 850 miliona. Veb stranica za procjenu lične imovine Celebritynetworth.com definisala je ukupnu neto vrijednost bogatstva Zelenskog na oko 25 miliona dolara, dok ga plata kao predsjednika Ukrajine sljeduje oko 11.200 dolara odnosno nešto više od 10.500 eura na godišnjem nivou.

Nadalje, poznato je da je Vladimir Zelenski, kao nekadašnji komičar, takođe i jedan od osnivača medijske produkcijske kuće za televizijsku zabavu Kvartel 95 i da je dugo njegov udio bio 25 odsto, dok je i Netfliks otkupio prava na seriju Sluga gdje je Zelenski u glavnoj ulozi. Ta humoristična serija se procjenjuje na 30 miliona dolara godišnje od kojih  otprilike trećina može pripasti Zelenskom.

Imovina koju posjeduje, pa čak ni ono što su mu pripisali, poput pet luksuznih jahti, mlaznjak i tri privatna aviona, nije dovoljno da se dostigne brojka od 850 miliona, procjene su Forbsa dok je i za Rojters objašnjeno da nema indicija da su tačne i ranije tvrdnje da je  Zelenski milijarder.  Sedam ih je u Ukrajini ,  a nijedan ne nosi ime Vladimir Zelenski.

Takođe, nije uvršten ni među 100 najbogatijih ljudi sa ukrajinskim državljanstvom za 2021. godinu, a nijesmo ga pronašli ni u Blumbergovom indeksu milijadera.

Prema posljednjem izvještaju koji je podnio Nacionalnoj agenciji za sprečavanje korupcije u Ukrajini takođe se ne može tvrditi da on raspolaže sa 850 miliona dolara.

Njegovo ime, ipak,  pominje se u aferi poznatoj kao Pandorini papiri s tim da dostupni dokumenti ne bilježe veličinu isplate dividende. S toga uvijek treba ostaviti prostora i za neke izvještaje koji mogu isplivati u budućnosti. Ali s obzirom da sve gore pomenute cifre ne vode do brojki koje kruže internetom niti do zaključka da je Zelenski milijarder ovakva vijest je teorija zavjere.

Ocjenu “Teorija zavjere” dobija medijski izvještaj koji daje neistinit ili neprovjerljiv opis neke pojave, događaja ili osobe, predstavljajući ih kao dio ili rezultat skrivenog plana (“zavjere”). Za ovakve sadržaje karakteristično je da iznose niz tvrdnji, predstavljenih kao činjenice, između kojih se utvrđuju uzročno-posljedične veze, bez nuđenja bilo kakvih kredibilnih dokaza.

In this article