“Da ne gori”: Koliko WI-FI ruteri zaista troše struje?

5561
wi-fi-ruteri

Da li ste ovih dana naletjeli na tekstove u kojima se govori da WI-FI ruteri koriste više struje nego frižideri? U stvari se radi o jednom istom tekstu, koji je prenešen u više medija. A, zanimljivo je i to što je opet “isplivao” I to nakon 3 godine! Prvi put ova tema, isto formatirana, pominje se 2019.

Na ovu informaciju “upecao” se portal Kolektiv. Njihov post prati direktan tekst:

“Potrošiće struju kao frižider”.

U ovom kratkom i dokazima nepotkrijepljenom tekstu samo se navodi da će WI-FI ruter potrošiti mnogo struje i to je to.

Zato smo se mi malo bacili na matematiku, kako bi dočarali vjerodostojnost ove informacije, jer smo na cijene struje svi slabi.

Glavno pitanje je, dakle, koliko WI-FI ruteri zaista troše energije. Odgovor je – većina njih troši između 2 i 20 vati po satu. Ima i onih jačih. Ali, za prosjek se uzima da troše oko 6 vati. Potrebno je naglasiti i da se na svim specijalizovanim portalima potencira koliko su WI-FI ruteri, ustvari, energetski efikasni.

Računica dalje govori da – ako je 6 vati prosjek u toku jednog sata, dolazimo do toga da jedan ruter za 24h potroši 0.144 kilovat-sati (kWh).

Cijena kilovat-sata (kWh) u Crnoj Gori je oko 10 centi, odnosno 0.10€.

Sve to dovodi nas do rezultata da jedan ruter u toku jednog mjeseca jedno domaćinstvo, na računu za struju, košta oko 43 centa.

FORMULA: (0.006 kW x 24h) x 30 dana x 0.10€/kWh = 0.432€

WI-FI ruteri u odnosu na frižidere

Elektroinženjeri koje smo kontaktirali kažu da postoje industrijski ruteri, koji troše i do 200 vati i da rade po 24h, što je velika razlika. Ali, to su uglavnom ruteri koji opskrbljuju veliki broj korisnika i podržavaju ogromne brzine. Samim tim, kako kažu, nema potrebe da se koriste u kućnim uslovima. U poređenju sa frižiderima, kažu, teško je izvesti računicu jer i oni variraju. Na primjer, postoje oni jačine 500 vati, ali tim kapacitetom rade određen broj sati.

Na internetu je moguće pronaći različite informacije.

Na jednom mjestu stoji da  frižideri troše oko 1-2 kWh dnevno, odnosno od 10 do 20 centi, iliti u skladu sa cijenama struje u Crnoj Gori – od 3 do 6 eura mjesečno. Na drugom – 8.5-18.5 kWh…

Naravno, sve vrijednosti mogu varirati i u odnosu na više faktora kao što su: zapremina, energetski razred, starost itd.

Što se tiče ostalih kućanskih aparata, prema dostupnim listama najvećim potrošačima se smatraju grejna tijela, bojleri, rashladna tijela, potom slijede frižideri, pri dnu su šporeti, sitni aparati, kompjuteri. Ubjedljivo najmanje energije, prema ovim analizama, iziskuje upravo ruter.

Polemike oko odnosa potrošnje rutera i frižidera nije samo tema u regionu. Njom su se bavili širom svijeta i stigli do sličnog zaključka.

Zbog svega navedenog, ova informacija dobija ocjenu – dezinformacija.

Ocjenu “Dezinformacija” dobija medijski izvještaj koji u sebi sadrži “miks” činjenica i netačnog ili poluistinitog sadržaja. U ovakvim slučajevima, mediji ne moraju nužno biti svjesni netačnih informacija koje su objavljene zajedno sa istinitim. Takođe, ovom ocjenom biće tretirani i izvještaji koji imaju lažne atribucije ili naslove koji ne oslikavaju tekst u smislu tačnosti informacija.

In this article